Десет спектакъла ще представят българската независима сцена на юбилейното издание

...
Десет спектакъла ще представят българската независима сцена на юбилейното издание
Коментари Харесай

Десет български спектакъла на ACT Фестивал - slava.bg

Десет спектакъла ще показват българската самостоятелна сцена на юбилейното издание на ACT Фестивал за свободен спектакъл. Тази година фестивалът ще се организира сред 17 и 24 октомври и ще показа още 5 задгранични представления, 1 интернационална копродукция, няколко професионални уъркшопа на изключителни експерти от цяла Европа, естетически полемики и срещи за продан сред актьори от голям брой страни.

Юбилейното издание ще бъде под мотото “ЕКО/ЕГО система” и тематиката за връзката сред актуалното свободно театрално изкуство и мисълта за природата участва с изключение на в специфична полемика в границите на фестивала, и в няколко от българските и непознатите спектакли. Танцовото зрелище #ЗаПластмасовияЧовек “Синтетики” на хореографа Живко Желязков я преглежда през задушаващата “пластмасовa” просвета на актуалното консуматорство.

В “Танго в космоса” екипът на “36 маймуни” споделя за едно фантастично постапокалиптично бъдеще, в което трима модерни влъхви се срещат в сънищата си, с цел да трансформират освен своите ориси, само че и ориста на Земята. Интерактивният театър “Дългият път към звездите” пък ни среща по занимателен и съобразителен метод с последните постижения на галактическите науки, води ни в далечния Космос и ни кара да се замислим за нашата планета-майка Земя с въпроса: Какво би трябвало да създадем, в случай че желаеме да я спасим, а с нея и цялото човечество?

Българската селекция на ACT Фестивал за свободен спектакъл по традиция ще предложи необятно тематично и жанрово многообразие. Авторският театър “Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта” на Театър Паник Бутон споделя историята на четири дами, свързани от тежка диагноза, която им дава късмет да станат по-добри версии на самите себе си и да се отдадат на любовта, фантазиите и порива към благополучие.

Визуалният пърформанс “Видение” на Михаела Добрева, Борис Далчев и Цвета Дойчева пък ни изпраща в един друг свят - полифония от придвижване, обект, индивид, цифрова медия и музика, представящи актуалната персона, затворена в клетката на личния си външен тип. В “Борхестриптих” на Ясен Василев четирима реализатори са четири разнообразни версии на Борхес, превъплъщаващи се в разнообразни персонажи от три описа на писателя.

Целият драматургичен текст е 100% построен от цитати. “Гледна точка” на Клонираните построява своя текст през импровизация. В спектакъла публиката следи една и съща история през гледната точка на другите герои в нея, и демонстрира какъв брой разнообразни действителности основава и претърпява всеки от тях. Персонализирано и самостоятелно ще изживеем и своята “Сетивна градска разходка” – самобитно зрелище, основано от „ Театър на сетивата София”.

Спектакълът е действително пътешестване и “запознаване” със София през всички сетива на публиката (зрение, подушване, слух, усещане и вкус). Къде е границата сред инди музиката и свободния спектакъл ще изследва българският хореограф, образен актьор, артист и текстописец Иво Димчев в първото си присъединяване на ACT Фестивал за свободен спектакъл със своя концерт.

Музиката е главно настоящо лице и в кукления театър за възрастни “Концертът” на Петър Тодоров. Той споделя историята на четири елементарни привидно дами, които се качват на сцената като квартет от национални певици и с гласовете и песните си се допират до божественото и носят прояснение за смисъла на човешкия живот.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР