Десет години след спукването на балона на пазара за недвижими

...
Десет години след спукването на балона на пазара за недвижими
Коментари Харесай

Десет години след спукването на балона жилищната криза в Ирландия не е отминала


Десет години след спукването на балона на пазара за недвижими парцели, който нанесе тежки последствия, Ирландия възобнови икономическата си динамичност, само че продължава да е в тежка жилищна рецесия, разкъсвана от дефицит и шеметно покачване на цените.

От 2013 година, когато цените на жилищата удариха пода, цените " купува " на жилищата в Ирландия са скочили с 47%. Също толкоз с напрежение е състояние и на пазара за наемите, където годишните покачвания са двуцифрени.

" Преди цените бяха прекомерно високи, само че пък сривът им бе подобен, че през днешния ден виждаме връщането им на техните дълготрайни равнища, подкрепени апропо от удобните стопански условия и мощно търсене ", проучва Киърън Маккуин, икономист в Института за стопански и обществени проучвания (ESRI).

Пазарът на недвижими парцели евентуално ще стане жертва на връщането на растежа и заетостта, откакто в това време строителният бранш, който понесе тежък удар по време на рецесията, към момента би трябвало да навакса изоставането си. Дефицитът е изключително мощно изразен в градовете, където е съсредоточена бизнес интензивността, и той тласка нагоре междинната национална цена за наемите до 1159 евро месечно.

Тази наклонност към покачване евентуално ще продължи още две години, предвиждат болшинството специалисти, или с други думи до момента в който предлагането се развие и поеме възходящото търсене.

За сметка на това Киърън Маккуин не чака да се появи нов балон. " Елементите не са налице ", споделя той, наблягайки, че балонът, оформил се през 2007 година, е бил обвързван с повишаването на заемите, а през днешния ден, въпреки да регистрират доста активизиране, заемите потеглят от много ниско ниво ".

При все това макар отварянето на кранчето на кредитирането, покупките на жилища са в застой поради цените, които могат да се покачват с до 500 евро седмично за ирландска класическа къща с три стаи.

Пренаселени жилища

Домакинствата със междинни приходи, които печелят сред 30 000 и 70 000 евро годишно, са притиснати в ъгъла: те не могат да купят жилище, нито пък да претендират за обществено жилище ", разяснява Донал Макманъс, президент на Ирландския съвет за обществено жилищно настаняване (ICSH), което предлага обществени жилища.

Поради доста нищожен фонд от обществени жилища, които съставляват едвам 7 до 8 % от пазара, Ирландия съгласно него не съблюдава правила на играта, тъй като липсват трайни решения, а това пък я прави мощно подвластна от частния бранш, определян като " непредсказуем ".

В опит да придаде по-голяма еластичност на пазара ирландското държавно управление от година и половина афишира нови ограничения в тази посока, от които последната бе обявена предходната седмица: нарастване с 46% на бюджета за министерството на жилищното строителство, планирането и локалното самоуправление през 2018 година с обещанието за нови градежи най-много на обществени жилища.

" Само че множеството планове за обществени градежи би трябвало да бъдат изпълнени от частници, а всичко това щеше да бъде по-евтино, в случай че мине през локалните управляващи, които имат терени и самите те могат да строят при по-добра цена ", със страдание показва Френсис Дохърти, представител на неправителствената организация " Питър Маквери концерн ", която се бори против неприятните жилищни условия.

" Правителството избира най-скъпия вид и най-неефикасния ", до момента в който в това време броят на хората без жилище нараства с 23% на годишна основа, а това е връх, отбелязва с мъка Дохърти.

Положението е толкоз несигурно, че се стига до " жилища, препълнени с хора, които не престават да живеят със фамилията си ", твърди Финтан Макнамара, представител на Ирландската асоциация на притежателите на площи за жилищно застрояване (RLAI), профсъюз на притежатели.

В тази конюнктура съгласно него държавното управление е сбъркало, " забранявайки изцяло строителството на евтини жилища ", на стаи без душкабини или без кухня, " в името на по-високите стандарти ".

За да се облекчи натискът върху пазара за наеми, Дъблин въпреки всичко загатна това лято за хипотезата да върне практиката на наемане на такива стаи и обмисля и други пътища за дейности като смяна в законодателството, с цел да се даде опцията да се строят по-високи здания при настоящия предел в столицата от 19 метра, което се равнява на 6 етажа.

Между другото държавното управление наскоро реши да удвои налога върху свободните терени до 7 %, с цел да подтиква притежателите на терени, добити след краха на пазара за недвижими парцели, да развиват строителството. Мярка, която бе приветствана от някои сдружения, които упорстват за " по-малко морков и за повече сопа " по отношение на частния бранш.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР