Десет години след началото на световната финансова криза, светът пропусна

...
Десет години след началото на световната финансова криза, светът пропусна
Коментари Харесай

Ватикана: Светът не е научил уроците на световната финансова криза

Десет години след началото на международната финансова рецесия, светът пропусна опцията да построи по-справедлив стопански ред, обявиха от Ватикана, представени от ДПА.

В новия си доктринален документ от през днешния ден, отдаден на стопански и финансови въпроси, Римокатолическата черква показва, че имаше "възможност за създаване на нова стопанска система, която да обръща повече внимание на етичните правила, и на нова регулация на финансовите действия, която да обезврежда хищническите и спекулативните измерения ".

Вместо това светът наподобява се е завърнал към "висините на късогледия нарцисизъм ", който подценява "грижата освен да се основава, само че и да се популяризира благосъстоянието и да се отстрани толкоз явното през днешния ден неравноправие ".

Призовавайки към по-строга финансова регулация, документът разказва финансовата промишленост като "място, където егоизмът и злоупотребата с власт имат капацитета да навредят на общността извънредно доста ".

Папа Франциск отдавна е неприкрит критик на необуздания капитализъм, което даде мотив на някои от крайнодесните му съперници, изключително в Съединени американски щати, да го дефинират като "комунист ". В днешния документ признава, че "никаква икономическа активност не може да просъществува в дълготраен проект, в случай че свободната самодейност не може да се развива ". Църквата обаче прибавя, че "е видно също, че пазарите, мощният мотор на стопанската система, не са способни да се самоуправляват ".

Ватикана дефинира офшорните зони за отбягване на налози и финансовите принадлежности като деривативите като надълбоко аморални и несправедливи, наричайки ги "бомби с часовников механизъм ", които ще наранят най-вече бедните по света.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР