Десет години след като стъпва на българския пазар Лидл България

...
Десет години след като стъпва на българския пазар Лидл България
Коментари Харесай

"Ефектът Lidl" – безкомпромисно растящ

Десет години откакто стъпва на българския пазар " Лидл България " създава първата оценка за резултата от активността си. Тя демонстрира въздействието върху стопанската система на България от работата на веригата в страната през 2019 година Общият резултат за стопанската система, изчислен тогава от Института за пазарна стопанска система, е 1.121 милиарда лева

Две години по-късно институтът направи още веднъж такава оценка. Тя демонстрира, че за 2021 година приносът към българската стопанска система от активността на " Лидл България " доближава 1.61 милиарда лева и бележи растеж от 44% по отношение на 2019 година
Как се пресмята
Анализът, направен от Института за пазарна стопанска система, се базира на международно приета методология, която регистрира директния принос към вътрешното търсене от осъществените разноски на компанията, както и непреките резултати, които са провокирани от взаимоотношението по веригата на добавената стойност с останалите браншове и бизнес браншове.

" Ефектът Lidl " съставлява съвкупния принос за развиването на българската стопанска система, който компанията осъществя с активността си в страната. В тази сума не влизат да вземем за пример налозите, които сдружението заплаща.
Реклама
Преките резултати идват по линия на разноските, които компанията прави за пазаруване на артикули и услуги от български снабдители, както и от възнагражденията, които заплаща на чиновниците си. Те обгръщат и вложенията - в покупка на земя, строителни действия, придобиване на машини, разноските за материали, сила и други.

В " Ефекта Lidl " се регистрират и непреките резултати от активността на сдружението. При тях се калкулира по какъв начин всеки разход, който компанията прави в страната, основава след себе си в допълнение търсене в стопанската система. Непреките резултати демонстрират по какъв начин директните се мултиплицират. Какво на процедура значи това? За да достави поръчаната стока или услуга, всеки от сътрудниците на " Лидл България " уголемява активността си, при което заплаща повече за труд, за първични материали и материали, за нужните за активността си услуги. Това основава в допълнение търсене на първични материали, материали и услуги и по този начин мултиплицира директните резултати.

" Лидл България " уголемява активността си в страната, което води до все по-голям резултат, демонстрират изчисленията на Института за пазарна стопанска система. През 2019 година по отношение на 2018 година директните резултати или заплащанията, които компанията прави в страната, порастват с 15%, година по-късно растежът е 20%, а през 2021 година по отношение на миналата покачването е със последващи 15%.

За последните две години компанията доста уголемява и партньорството си с българските производители - с 11% е повишен делът на техните артикули в асортимента на веригата. Само за 2021 година заплащанията за артикули към български производители възлизат на 544 млн. лева Към тях се прибавят още към 11 млн. лева други артикули и близо 65 млн. лева експорт, осъществен от българските производители в комерсиалната мрежа на Lidl в Европа. Компанията е и един от най-големите данъкоплатци в страната - през 2021 година е внесла 42.3 млн. налози в държавния и локалните бюджети.
Реклама
В огромна степен активността на компанията се трансформира във фактор на пазара на труда, изключително в дребните обитаеми места, демонстрира анализът на ИПИ. Причината е, че равнището на възнаграждение в сдружението в множеството случаи доста надвишава междинното в съответната община, което се трансформира в тласък за другите локални работодатели. През 2021 година междинната месечна заплата в " Лидл България " е с 81% над междинната в бранш " Търговия на едро и дребно " и с над 53% по-висока от междинната работна заплата за страната. В допълнение по-добре платените чиновници харчат повече за артикули и услуги в съответния район.

Това са и така наречен индуцирани, или третичните резултати, зараждащи, когато чиновниците в компанията харчат своите заплати за ползване - в това число на храни, облекла, обзавеждане за дома, връзки, развлечения, почивки и т. н. Тяхното ползване на собствен ред генерира в допълнение търсене по веригата на цената.
За какво харчи Lidl в България
Основната част от разноските на веригата в страната са за артикули за продажба. Сумарните заплащания към български производители през 2021 година са за 620 млн. лева Непреките резултати от това съдействие се пресмятат на 420 млн. лева През 2021 година разноските на компанията за вложения в парцели, строителство, здания са 112 млн. лева, а непрекият резултат от тях се пресмята на 83 млн. лева Дружеството по традиция влага не по-малко от 100 млн. лева годишно в агресия. През 2020-2021 година са отворени 10 нови магазина и са открити над 600 нови работни места.

Изграждането на логистична база или търговски обект да вземем за пример е сложна активност, която включва разнородни доставки и услуги. Самата покупка на земя е обвързвана с юридически, оценителски, нотариални, административни и други услуги. Строителството пък генерира в допълнение търсене на материали и техника, горива, транспортни услуги, приложни експерти, да вземем за пример електротехници и други От друга страна, оборудването и инсталирането на външни уреди още веднъж е обвързвано със характерни услуги, както и с покупка на уреди, мебели и офис съоръжение, хладилници, камери, касови апарати, софтуерно съоръжение и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР