Десет години, след като физици откриха Хигс бозона, международните експерименти

...
Десет години, след като физици откриха Хигс бозона, международните експерименти
Коментари Харесай

ЦЕРН съобщи за най-подробното досега изследване на божията частица

Десет години, откакто физици откриха Хигс бозона , интернационалните опити ATLAS и CMS в Големия адронен колайдер (LHC) в ЦЕРН оповестиха резултатите от своите най-обстойни до момента проучвания на свойствата на тази неповторима парченце.

Независимите изследвания, оповестени в две публикации в авторитетното списание „ Нейчър ” през днешния ден,  показват, че частицата, открита в ЦЕРН на 4 юли 2012 година, е в удивително сходство с Хигс бозона , предсказан от Стандартния модел на физиката на обикновените частици. Проучванията демонстрират също, че частицата от ден на ден се трансформира в мощно средство за търсене на нови, незнайни феномени, които, в случай че бъдат открити, биха могли да оказват помощ да се изяснят на някои от най-големите загадки на физиката като природата на тъмната материя във Вселената, се показва в прессъобщение от ЦЕРН.

Бозонът на Хигс е парченце, която е проявяване на всепроникващо квантово поле , известно като поле на Хигс и е от главно значение за описанието на Вселената, каквато я познаваме. Наричана е още " божия парченце " . Без това поле не биха имали маса обикновените частици като кварките и електроните, както и тежките частици (W-бозони), които са носители на силите, иницииращи нуклеарната реакция, която зарежда Слънцето, показаха от ЦЕРН.

За да изследват цялостния капацитет на данните от LHC за проучване на Хигс бозона, в това число взаимоотношенията с други частици, опитите ATLAS и CMS комбинират голям брой допълващи се процеси, при които Хигс бозонът се създава и " разпада " на други частици.
 ЦЕРН iStock
Двата плана организират опити в Големия адронен колайдер LHC – най-големият в света ускорител на частици, като проучват данни от над 10 000 трилиона протонни конфликта и към 8 млн. бозона на Хигс - 30 пъти повече, в сравнение с по времето на откриването на частицата. При този невиждан брой и многообразие на процеси на приемане на Хигс бозон и процеси на разпад е получен най-точният и обстоен набор от измервания досега на частицата, както и на взаимоотношенията й с други частици. Всички измервания са в удивително сходство с прогнозите на Стандартния модел, се показва в прессъобщението на ЦЕРН.

" Очертаването на подобен портрет на Хигс бозона толкоз скоро беше немислимо преди LHC ”, сподели представителят на CMS Лука Малджери.  

Новите комбинирани разбори дават, наред с други нови резултати, строги граници на взаимоотношението на Хигс бозона със самия себе си, а също и на нови, незнайни феномени оттатък Стандартния модел, като да вземем за пример разпадането на Хигс бозона на невидими частици, които може да съставляват тъмната материя.

Работата на екипите на двата плана върху природата на Хигс бозона ще продължи и благодарение на данните от третия цикъл на работа на LHC, който стартира на следващия ден с невиждани стойности на ускоряване и от колайдера (HL-LHC) от 2029 година С към 18 милиона Хигс бозона, които се чака да бъдат създадени във всеки опит от третия цикъл и към 180 млн. от HL-LHC, учените в ЦЕРН чакат  да следят някои от взаимоотношенията на Хигс бозона с по-леките частици на материята и да получат първите обилни доказателства за взаимоотношението на бозона със самия себе си.

Стартът на Големия адронен колайдер в ЦЕРН във вторник се чака да реализира забележителна мощ на ускоряване, стана ясно на конференцията на ръководителите на ЦЕРН. Очаква се ускорителят да реализира 99,9 на 100 от скоростта на светлината и 1,6 милиарда конфликта на протони в секунда , сподели Майк Ламонт, шеф по акселераторите и технологиите в ЦЕРН.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР