Десет археологически обекта от различни епохи са открити при подготовката

...
Десет археологически обекта от различни епохи са открити при подготовката
Коментари Харесай

Откриха 10 археологически обекта по трасето на жп линията Волуяк-Драгоман

Десет археологически обекта от разнообразни столетия са открити при подготовката на трасето преди пускане на строителните работи по жп линията Волуяк-Драгоман, която се финансира със средства от Европейски Съюз. Това оповестиха от Министерство на превоза и известията.

За запазване на археологическото завещание в обсега на плана, през август 2021 година е подписан контракт сред НКЖИ и Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките. Към момента към този момент са проучени всички обекти, като за девет от тях е осъществено авансово археологическо изследване, а за един - изцяло археологическо изследване.



В края на юли завърши предварителното археологическо изследване на най-големия от десетте обекта, който се намира в землището на с. Алдомировци, общ. Сливница. В рамките на два месеца и половина екип от археолози и експерти от НАИМ-БАН, РИМ-София, НХА и Националната изложба обследваха обекта, с дължина от към 1060 м и обща повърхност от 32 дка.

В проучваната повърхност са открити некропол от късната древност (V-VI в.), трасе на древен път със непокътната дължина 15 м, антични зидове от здания, средновековни жилища и структури, свързани с дълготрайно обитаване на обекта. Сред археологическите находки са разкрити пещи за печене на вар, чийто аналогии могат да бъдат открити във водещи обекти в Западна Европа.

Документирани са структури от преходния интервал сред къснобронзовата и ранножелязната ера (XII-X в. прочие Хр.), късната древност (IV-VI в.) и средновековието. Откриват се материали и от късноелинистическата (II-I в. прочие Хр.) и римската (I-III в.) столетия.

Заключенията на специалистите са, че разкритите археологически структури имат огромен теоретичен капацитет и значителност за проучване на културата в региона, който през античността е част от територията на Сердика. Във връзка с това следва цялостно избавително изследване на целия обект, което ще продължи 5 месеца. За да се понижи забавянето на строителните действия по жп линията, сега НКЖИ и НАИМ-БАН изготвят проект за делене на археологическото изследване на два стадия, който да е синхронизиран с работната стратегия на изпълнителя. Предстои част от избавителното изследване да бъде осъществено през тази година, а вторият стадий – през археологически сезон 2023 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР