ДеСантис напуска кампанията и се завръща във Флорида на фона на кризи

...
С тропическа буря, която се засилва в Мексиканския залив и
Коментари Харесай

С тропическа буря, която се засилва в Мексиканския залив и най-големия град на Флорида, разтърсен от расово мотивирано нападение, причинило смъртта на трима чернокожи, губернаторът Рон ДеСантис напусна кампанията си в неделя и се върна в своя щат, за да се справи с кризата.

ДеСантис говори в неделя следобед от държавния оперативен център за извънредни ситуации в Талахаси, за да подготви крайбрежието на Персийския залив на Флорида за тропическата буря Идалия, която може да достигне сушата като ураган още в сряда.

Преди да говори за бурята, ДеСантис прочете изявление относно нападението в магазин на Dollar General в Джаксънвил. Белият стрелец, когото ДеСантис нарече „побъркан мръсник“, е използвал расистки обиди, оставил е расистки надпис и е нарисувал свастики върху огнестрелното си оръжие, казаха властите.

„Извършването на насилие от този вид е неприемливо“, каза ДеСантис. „И насочването към хора поради тяхната раса няма място в щата Флорида.“

Съботната трагедия и задаващият се потенциал за опустошение от друга буря ще тестват как ДеСантис балансира служебните си задължения с политическите си амбиции. Републиканецът прекара голяма част от последните три месеца на път, докато се опитва да спечели номинацията на Републиканската партия пред голям брой претенденти, включително бившия президент Доналд Тръмп, чийто собствен отговор на бедствията стана храна за демократите по време на избори.

Кампанията на ДеСантис не предостави веднага актуална информация за бъдещото му политическо пътуване, но той каза пред репортери в неделя, че е „заключен в тази“ буря и „ние ще свършим работата“. ДеСантис отмени кметството, насрочено за понеделник сутринта в Южна Каролина, както и основната си реч на 12-ото годишно барбекю Faith & Freedom на представителя на Южна Каролина Джеф Дънкан. Съпругата му Кейси ще присъства вместо него, каза прессекретарят на кампанията Брайън Грифин в изявление на X.

Запитан къде планира да бъде тази седмица, ДеСантис отговори: „Тук съм. Тук съм."

DeSantis предостави актуална информация за траекторията на Idalia, докато набираше сила между Куба и Мексико. Бурята има максимална постоянна скорост на вятъра от 40 мили в час, според Националния център за ураганите, и може да се превърне в ураган до вторник следобед. ДеСантис предупреди, че Мексиканският залив, който изпитва рекордно топли температури на морската повърхност, може бързо да превърне тази буря в по-мощна.

„Моля, просто се вслушайте в предупрежденията на вашите местни служители (и) продължете да гледате новините“, каза той.

Забележките дойдоха по време на една от първите публични изяви на ДеСантис в родния му щат, откакто той влезе в надпреварата за президент през май. Той се завърна във Флорида от Айова, където прекара уикенда след първия републикански първичен президентски дебат, обикаляйки щата Хоуки за пети път през последните седем седмици. В събота вечерта кабинетът на губернатора сподели видеоклип на ДеСантис от Айова, който осъжда насилието като „напълно неприемливо“ и нарича стрелеца „страхлив“, защото е отнел живота си.

Досега ДеСантис не е чувствал необходимостта да се върне във Флорида, за да се обърне публично към шепа други извънредни ситуации, с които администрацията му се сблъска това лято, включително огнища на проказа и малария, смъртоносно разпространение на плътоядни бактерии, рекордно високи температури бреговете на Флорида, които застрашиха деликатните крайбрежни екосистеми и колебаещия се пазар на имуществено застраховане.

Завръщането на ДеСантис във Флорида, за да управлява две кризи с висок профил, идва след като той засили критиките си към реакцията на президента Джо Байдън на горските пожари в Мауи. Републиканците се възползваха от петдневен период на мълчание от момента, в който Байдън за първи път коментира смъртоносните пожари, до момента, в който говори публично за опустошенията там.

„Байдън беше на плажа, докато тези хора страдаха. Попитаха го за това и той каза, че не коментира. Шегуваш ли се?" ДеСантис каза по време на дебата на GOP в сряда в Милуоки. „Като човек, който се справя с бедствия във Флорида, трябва да бъдете активиран. Трябва да сте там. Трябва да присъствате. Трябва да помагате на хората, които правят това.

ДеСантис обаче също се сблъска с обратен удар у дома заради собственото си справяне със събитията, предшестващи предизвикателствата, пред които е изправен сега при пристигането си във Флорида.

Демократите обвиниха ДеСантис, че не се е изказал достатъчно категорично срещу широко разпространените демонстрации на неонацизъм във Флорида. Поредица от антисемитски демонстрации разтърсиха Флорида през последните години, особено в Джаксънвил, където омразни съобщения бяха показани публично, включително стадион по време на футболен мач между Флорида и Джорджия, на който ДеСантис присъства.

През януари 2022 г. ДеСантис се нахвърли срещу онези, които го призоваха да осъди неонацистките демонстрации, които се състояха близо до Орландо, обвинявайки политическите си опоненти, че се опитват да ме „наклепят, сякаш имам нещо общо с това“. По време на посещение в Израел тази година ДеСантис подписа законопроект, който забранява антисемитските прояви върху сградите.

„Рон ДеСантис многократно отказа да осъди многобройни нацистки митинги (sic) във Флорида. Някои дори развяваха знамена на DeSantis заедно със свастики“, написа в социалните медии бившият държавен представител Карлос Гилермо Смит след смъртоносната стрелба в събота.

Губернаторът на Флорида беше прекъснат от тълпа в неделя вечерта, когато започна да говори на бдение за жертвите на стрелбата в Джаксънвил. Тъй като ДеСантис беше прекъснат, членът на съвета Джу’Коби Питман взе микрофона и се обърна към тълпата, като каза на всички да оставят партитата настрана.

Що се отнася до Идалия, бурите често поставят ръководителите на Флорида в лидерски съд, който тества тяхната отзивчивост и способност да утешават по време на периоди на огромно опустошение.

ДеСантис беше избран след урагана Майкъл, мощна, разрушителна буря, която разкъса цялата Флорида. ДеСантис като губернатор наблюдаваше възстановяването на региона, което все още продължава.

Миналата година ДеСантис командваше реакцията на държавата на урагана Иън, като провеждаше редовни пресконференции, които предлагаха подробни и реални актуализации за логистиката, която влиза в мисиите за спасяване и възстановяване. Той остави настрана политическото си съперничество с Байдън по време на съвместна изява, където двамата увериха местните жители, че администрациите им работят в хармония.

Унищожението на Иън уби десетки хора, които не успяха да напуснат домовете си на брега на Персийския залив навреме, принуждавайки ДеСантис да защитава времето на заповедите за евакуация от местните власти и усилията на неговия отдел за управление на извънредни ситуации да предупреди хората за потенциалното нарастване на бурята.

Запитан в неделя дали Иън е променил начина, по който държавата се подготвя за евакуации, ДеСантис отново застана зад отговора на окръга и каза, че заповедите за евакуация ще продължат да идват от местните власти.

„Така е било винаги“, каза той. "Така ще бъде."

Кит Махер и Сара Смарт от CNN допринесоха за тази история.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР