Дерпутатите продължиха работата си с обсъждане на проектобюджета на НЗОК. Какво

...
Дерпутатите продължиха работата си с обсъждане на проектобюджета на НЗОК.
Какво
Коментари Харесай

Бюджетът на ДОО мина на първо четене: без реформи, но с вдигнати детски със задна дата

Дерпутатите продължиха работата си с разискване на проектобюджета на НЗОК.

Какво планува планът за бюджет за ДОО

Общата сума на приходите и прехвърлянията за 2023 година от консолидирания бюджет за държавното публично обезпечаване се предлага в размер на 21 801,4 млн. лева или с 3553,7 млн. лева повече спрямо 2022 година Предвиден е спомагателен трансфер от държавния бюджет за покриване дефицита от средства в бюджета на държавното публично обезпечаване за 2023 година в размер на 10 225, 4 млн. лева, се показва в отчета на бюджетната комисия в Народното събрание.

За 2023 година са планувани към 21,8 милиарда лева разноски за пенсии, като нарастването на разноските е с 1147,2 млн. лева

Размерът на компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст и за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) се усилва от 710 лева на 780 лева със задна дата - от 1 януари 2023 година Увеличава се оптималният месечен размер на обезпечените вземания, изплащани от фонд " Гарантирани вземания на служащите и чиновниците " от 1775 лева на 1950 лева

От 1 август т.г. минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица и за земеделските стопани и тютюнопроизводители се усилва от 710 на 780 лв.. Запазва се оптималният застрахователен приход за всички обезпечени лица - 3400 лева

От 1 юли т.г. се осъвременяват с 12% по така наречен швейцарско предписание по член 100 от Кодекса за обществено обезпечаване пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2022 година, което има максимален бюджетен резултат. Минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст се усилва на 523,04 лева Запазва се оптималният размер на получаваните една или повече пенсии на равнището от 2022 година - 3400 лева

Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2023 година се планува да е 788,10 лева, а средномесечният брой пенсионери - 2 026 300.

Из полемиката преди гласуването

В началото на дебата министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова разяснява, че препоръчаният план показва реалистична рамка за финансиране на държавното публично обезпечаване през 2023 година Предложената рамка не внася спомагателни опасности и детайли на неустановеност пред дълготрайните и средносрочни фискални вероятности на страната, уточни тя.

Георги Гьоков ( " Българска социалистическа партия за България " ) разяснява, че неналичието на основни промени и съответни политики в бюджета на ДОО за 2023 година не дава отговор на упованията на обществото за правдивост в обезпечаването и адекватност на осигурителните компенсации и отдалечава България от определението обществена страна. От Българска социалистическа партия упорстват за спомагателни средства за растеж на осигурителните заплащания, които да компенсират насъбраната кумулативна инфлация най-малко за 2022 година

Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) разяснява, че препоръчаният законопроект се чака да работи от 1 август до края на годината, по тази причина, разбираемо, е с ниско равнище на упоритост и равнище на промени.  Тя съобщи, че ще поддържат този бюджет, само че този за 2024 година не може да разчита на безусловната им поддръжка. Сачева означи, че системата още веднъж се връща към взаимозависимост от налози. За следващ път не се залагат средства, които са по този начин нужни, за чиновниците на Национален осигурителен институт. Депутаът от ГЕРБ-СДС заявява, че ще предложат увеличение разноските за личен състав на Национален осигурителен институт за второто полугодие на годината, най-малко с темпа на инфлацията.

Севим Али (ДПС) разяснява, че бюджетът не предлага нови политики с дребни изключения, като да вземем за пример повишение на компенсацията за развъждане на дете за втората година - мярка, която Движение за права и свободи ще поддържа на второ четене. Движение за права и свободи разгласи, че не поддържа повдигането на осигурителната база за самоосигуряващите се лица, аграрни производители и тютюнопроизводители.

Георги Георгиев ( " Възраждане " ) разяснява, че показаният бюджет е несъответстващ и не дава отговор на действителностите. По думите му очевидно това е методът, по който ще действат оттук насетне съдружните сътрудници - " ще ни оферират в обществената политика едно огромно нищо ".

Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ) сподели, че поради късите периоди за подготовка на законопроекта е било невероятно в него да се заложат съществени промени. Той изтрази вяра бюджетът за 2024 година да успее да заложи спомагателни промени, които да разрешат изсветляване на стопанската система. Програмата на държавното управление " Денков-Габриел "  е заложила повсеместен обзор на системата и по повод категориите труд за пенсионерите, учителския пенсионен фонд, наследствени инвалидни пенсии, вдовишки добавки, както и в разговор със обществените сътрудници да се откри формула за установяване на оптималния застрахователен приход и за минималната работна заплата.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сложи въпроса за какво с проектобюджета се лишават права на обезпечени лица и пенсионери. Тя означи, че по сегадействащия Кодекс за обществено обезпечаване, в случай че обезпечено лице или пенсионер апелира по административен ред решение да вземем за пример за погрешно установяване на пенсия, на обезщетение за безработица, непризнаване на акцидент за трудова, той не дължи държавна такса и при уважаване на жалбата му, има право да получи направените от него разходи и платено заплащане за юрист. Нинова уточни, че в този момент с оферти план тези права се анулират и прикани това да бъде поправено сред първо и второ четене.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР