Дерогацията за внасянето на части от Русия за АЕЦ Козлодуй

...
Дерогацията за внасянето на части от Русия за АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

Богомил Манчев: България трябва до 2050 г. да направи беземисионна икономика

Дерогацията за внасянето на части от Русия за АЕЦ Козлодуй е вярна. Причината е, че АЕЦ Козлодуй поставя много старания в договаряния с няколко западни страни от Европа, които да могат да ги създават, с цел да може да бъде сменен доставчикът Русия с различен снабдител. Затова е вярно. Ако някои елементи са по-специфични, ще би трябвало да е по-дълго времето, за няколко години. Не доста години, най-вече 2-3 години, този въпрос ще бъде решен, съобщи Богомил Манчев, ръководител на Български атомен конгрес („ Булатом “) в предаването „ Брюксел 1 “ на Милена Милотинова.

Визията за енергетиката до 2053 година с четири нови реактора, два Козлодуй и два за Белене е безусловно вярна и е първата от 34 години преход. Не знам какво значи преход, само че 34 години го вършим. За първи път имаме 30-годишен проект по какъв начин да развиваме тази енергетика. То се е случило по този начин, че има въпроси, които са неотложни, дори с някои сме закъснели повече от десетилетие като развиване на нуклеарната енергетика. Ние не сме се съгласили просто, а сме поели задължения. А той е, че България би трябвало до 2050 година да направи беземисионна стопанска система. Всеки би трябвало да реши програмата за себе си, тъй като ние, като обособени страни, сме подписали една стратегия с какъв ритъм и с какъв % ще понижаваме емисионното си замърсяване и докога то ще стане нула. За всички крайният период е 2050 година, само че всеки се движи с друг интензитет в намаляването на тези излъчвания. Ние сме поели някакви многостранни периоди, за които знаете какъв брой пъти се е дискутирало, разяснява Манчев. Според него, по тази причина и се опитваме да предоговорим ПВУ. Аз няколко пъти споделям, че когато си член на един клуб както европейската общественост от 27 страни, е доста мъчно и не е доста оптимистично да се надяваш, че единствено на теб ще ти дадат право да предоговаряш нещо. Ти към този момент си се подписал. Може да го отложиш във времето, само че не и да го предоговориш, уточни Манчев.

Германия също има подобен проблем. Но никой не е сменил към този момент 2050 година. Тази визия е направена от някакъв служител, който е запалил свещ и я е написал. И неправителствените организации, и организациите, които са със слънчевите асоциации, вятърната асоциация, за водата, която създава електрическа енергия, атомната сила, газовата и въглищната промишленост, всички те са гледани, когато тази стратегия е написана.

В нея има 4 нуклеарни блока, само че има 12 000 MW слънце, има 4000 MW вятър, има 5000 MW електролизерни съоръжения, 2000 MW ПАВЕЦ, два ПАВЕЦ-а по 1000 MW. Има доста други системи, които да съхраняваш сила по друг метод. Това е визията за цялата енергетика, всичко има в нея.

Тъй като стремежът на нашата страна е ние да стигнем до 2038 година да осигурим нашите въглища и един от огромните проблеми, които ние би трябвало да решаваме, е да отворим базови централи. Тоест за двата блока на Козлодуй се има поради, че ще заместят 5-ти и 6-ти блок, които би трябвало да излязат от употреба през 2047 и през 2051 година Затова и визията е до 2053 г, а не до 50-та, разясни специалистът.

Тези два нови в Белене, те ще съумеят произведат 80% от силата, която се създава от въглища и ще остане количество сила, която да произведат.

В тази визия не се планува никакво увеличение на потреблението на сила от днешна дата до 2050 година Предвижда се да вършим чиста сила, а целият остатък на сила, който ще получим от тези солари, от вятъра и водноелектрическите централи, би трябвало да произвеждаме не малко количество водород, което би трябвало да смесваме с природния газ, тъй като ние сме подписали ангажимент, че до 2050 година с цел да горим природен газ в енергийни уреди и в стъкларска промишленост, която се сетите, би трябвало да го смесим сред 20 и 30% водород. Нашият газ, който горим, също не се чака да се усили количеството на 2050 година, т.е. да продължим да горим три и половина милиарда кубични метра газ, който се равнява на 40 милиона MWh електрическа енергия, акцентира Манчев.

Относно за сеизмичността на площадка Белене, аз през вчерашния ден обяснявах в друго студио, че сега тази площадка е с ново тяло и 24G като интензивност на свободна повърхнина. А в 7 и 8 блок в Козлодуй е 0.3G. Никой не приказва, че Козлодуй е по-сеизмично деен от Белене. Факт е, че новите технологии, които се оферират от двете страни, към които България се е ориентирала с тях да създава новите нуклеарни мощности в Козлодуй и Белене и новите технологии, които се създават, вземат решение казуса. Така че нямаме проблеми по сеизмичност. Проектът „ Белене “, когато го направихме, го направихме стрес тест след казуса във Фукушима. Беше планът в света с максимален ресурс по сеизмика – 40 % над плановото разчетено земетресение.

Проектът не го направихме единствено по политически аргументи. И виждахме и в този момент можем да установим, че сме сбъркали за това, че той не съумя да работи 2-3 години, когато беше рецесията с високата цена на силата. Загубихме 7 милиарда евро единствено от него. Някой би трябвало да даде политически отговор за това. Тия, които са ни управлявали и за какво са взели такова решение. Нали някой е взел решение и ти го питаш за какво го е спрял. С години убеждаваме обществото, че ние нямаме потребност от тези мощности, за какво няма на кого да продаваме електрическата енергия. Ама ние не би трябвало да я продаваме, а да я употребяваме за себе си. С 4 нуклеарни блока мъчно ще компенсираме силата, която произвеждаме от въглища, която е задоволително мръсна. Да сменяем 5 и 6 блок с цел да продължим да произвеждаме сила, която, към днешна дата харчим същото количество. Към 2050 би трябвало да се подобрим енергийно дейно: по-модерни заводи, жилища, които харчат по-малко сила, с цел да можем да кажем, че ние със същото количество правим примерно 40-50% повече работа, сподели Манчев.

Попитан какъв брой действително костват ВЕИ-тата спрямо нуклеарната енергетика, Манчев отговори, че такива капиталовложения не са безумно доста, само че работят доста малко. „ В България слънцето работи 1400 часа, приведено към цялостна мощ. Иначе то свети малко повече от 1400 часа. Вятърът мъчно докарва 2000 часа. България като страна на картата на Европа, доста дълги години я водиха страна без вятър, такава, в която не е дейно да правиш вятърни енергоизточници. Така че България е по-подходяща за правене на слънце. Защото примерно в Германия слънцето работи 1000 часа, във Англия – 900 часа. Но в Германия, Северно море, вятърът е сред 4000 и 5000 часа. Поради дребното повишение на температурата на Гълфстрийм с 0,2 градуса 1000 часа изчезнаха. Не може да го вършим по-студен. Някак си не знаем по какъв начин, би трябвало да питаме Създателя по какъв начин става тази работа. Защото е доста водичката, която би трябвало да охладим, с цел да възстановим часовете, които би трябвало да работят нуклеарните централи. Вие видяхте какъв брой катаклизми се получиха в света. Като се върнем 2-3 години обратно, и в Тексас, и в Германия, не знаеха по какъв начин да си овладеят системите, тъй като няма електрическа енергия. Обратното е, като грее слънце и духне вятър, силата става нула “, разяснява Манчев.

На въпрос изпълнима ли е визията на държавното управление, той отговори, че да, тя е много амбициозна, само че е изпълнима и много би подкрепила брутния артикул на България. „ Защото многото мегавати на слънцето, вятърът и част от електролизерните съоръжения се смята, че те ще бъдат направени с частни капитали. Но общо като инвестиция в България за 30 години се плануват над 50 милиарда евро, това е много огромна инвестиция в инфраструктурата “, уточни още Манчев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР