Депутатти от различните парламентарни групи коментираха днес заседанието на парламентарната

...
Депутатти от различните парламентарни групи коментираха днес заседанието на парламентарната
Коментари Харесай

Политически реакции след изслушването на шефа на ДАНС за отмяната на машинния вот

Депутатти от другите парламентарни групи разясниха през днешния ден съвещанието на парламентарната комисия за надзор над службите.

 

“Информацията е секретна. Няма да приказваме повече. За мен персонално дейностите, които са разказани в отчета на ДАНС, биха хвърлили “сянка на подозрение ”.

Това съобщи Ивайло Вълчев от " ИТН " след чуването на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев по отношение на невъзможността за потребление на машините в изборния развой. Вълчев добави, че заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е направил неща, които не би трябвало да е правил.

 

По време на съвещанието зам.-министърът показа своята позиция:

 
Всички разказани в справката на ДАНС събития са се случили в формалната зала за засвидетелствуване на машините в Министерството на електронното ръководство. Залата е оборудвана с камери и система за надзор на достъпа. Работил съм единствено в наличието на членовете на работната група и нито за миг в „ хранилища и тъмни стаички ”, нито в пространства, в които има машини, предопределени за гласоподаване на изборите. В МЕУ не е постъпвала машина, с която ще може да се гласоподава. Ние разполагаме само с шест тестови машини, с които не може да се гласоподава. Противно на изказванията в справката на ДАНС никой от присъстващите в залата не ми е забранявал да фотографирам. Преди справката на ДАНС да бъде изпратена до институциите не съм издирван от ДАНС, даже единствено за устни въпроси. Не ми е известно представители на ДАНС да са правили инспекция и на място в МЕУ. ДАНС не е реагирала по никакъв метод на безусловно идентични процеси и обстановки, провеждани по време на предходни избори.
Михаил Стойнов, зам.-министър на електронното ръководство

Според Ивайло Чорбов от “Възраждане ”, машините са били непригодни за този тип избори.

“Заместник-министърът на електронното ръководство е работил непозволено съгласно отчета на ДАНС, съгласно разпоредбите за деяние. Машините плюс това не са пригодени за подобен вид избори. Щеше да настане безпорядък и да се касират изборите ”, съобщи Чорбов и добави, че съгласно него би трябвало да има смяна в Изборния кодекс.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ пък разяснява, че проблем с машините не е имало. “Да се надяваме на втори тур да се гласоподава с машини ”, пожела той.

Бойко Рашков, ръководителят на комисията за надзор над службите, резервира безмълвие след чуването на шефа на ДАНС.

По-късно се организира съвещание на Върховен административен съд по делото против решението на Централната изборна комисия (ЦИК) за анулация на машините за гласоподаване. Надежда Йорданова от ПП-ДБ разяснява, че „ по този начин показаната информация на ДАНС е книжовен роман в границите на три страници “. Според нея той не удостоверява по подобаващ ред каквото и да било обстоятелства и условия, които да попадат в хипотезите на Изборния кодекс и могат да доведат до анулация на машинното гласоподаване.

 

Върховен административен съд ще се произнесе по делото до 20 ч. през днешния ден.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР