Депутатите започват спешен ремонт на пореден закон, след като най-сетне

...
Депутатите започват спешен ремонт на пореден закон, след като най-сетне
Коментари Харесай

Парламентът маха част от безумията в закона срещу мръсните пари

Депутатите стартират незабавен ремонт на следващ закон, откакто най-накрая проумяха, че нито данъкоплатците, нито държавните органи са в положение да го ползват. Става дума за Закона за ограниченията против прането на пари, който изисква до 12 май стотици хиляди компании, институции, организации, свободни специалности да внесат в ДАНС свои вътрешни правила за надзор и попречване на прането на пари. Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова призна, че това условие е затруднило доста компаниите и в него няма никакъв смисъл, разкрива в. „ Сега “.

В средата на февруари пред ДАНС към този момент се извиха големи опашки поради друга наредба на същия закон - огромна част от компаниите, общините, неправителственият бранш и свободните специалности трябваше да показват проекти за образование на чиновниците си (дори да нямат персонал) по какъв начин да разпознават и да рапортуват за мръсни пари. Три дни преди крайния период ДАНС популяризира образцов проект за образование и хиляди "задължени лица " го преписаха, с цел да се отчетат. Заради "големия интерес " обаче уеб сайтът на организацията се срина, доста компании, счетоводни офиси, адвокатски адвокатски фирми и така нататък не съумяха да изпратят електронно проектите си и се наложи да ги предават "на гише ".

Сега се обрисуват същите проблеми поради наложителното показване на вътрешни правила против мръсните пари. Повечето "задължени лица " не са подготвени, а значително даже не подозират за това обвързване. Санкцията за нарушителите е най-малко 1000 лева По-лошото е, че ДАНС също не е подготвена с така наречен Национална оценка на риска, нито е разгласила обещаните примерни правила, които би трябвало да ориентират счетоводните предприятия, търговците на едро, организациите за парцели, лизинговите компании, както и всевъзможни възложители на публични поръчки. Фирмите, които са се пробвали сами да се оправят със задачата, са се провалили, защото ДАНС всеобщо е прибирала изпратените правила за преправка, излиза наяве от счетоводните конгреси.

Управляващите или най-накрая са осъзнали, че условието да се показват в ДАНС вътрешни правилници е безумна бюрократщина, или се боят от напрежение преди изборите. Във вторник група депутати от ГЕРБ внесоха законова корекция, съгласно която компаниите не са длъжни да изпращат разпоредбите си в организацията. ДАНС обаче ще има право да ревизира налични ли са те.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР