Депутатите започват спешен ремонт на пореден закон, след като най-сетне

...
Депутатите започват спешен ремонт на пореден закон, след като най-сетне
Коментари Харесай

Парламентът маха част от безумията в закона срещу мръсните пари

Депутатите стартират незабавен ремонт на следващ закон, откакто най-накрая проумяха, че нито данъкоплатците, нито държавните органи са в положение да го ползват. Става дума за Закона за ограниченията против прането на пари, който изисква до 12 май стотици хиляди компании, институции, организации, свободни специалности да внесат в ДАНС свои вътрешни правила за надзор и попречване на прането на пари. Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова призна, че това условие е затруднило доста компаниите и в него няма никакъв смисъл.

В средата на февруари пред ДАНС вече се извиха големи опашки поради друга наредба на същия закон - огромна част от компаниите, общините, неправителственият сектор и свободните специалности трябваше да показват проекти за образование на чиновниците си (дори да нямат персонал) как да разпознават и да рапортуват за мръсни пари. Три дни преди крайния срок ДАНС разпространи примерен проект за образование и хиляди " задължени лица " го преписаха, с цел да се отчетат. Заради " огромния интерес " обаче уеб сайтът на организацията се срина, много компании, счетоводни офиси, адвокатски адвокатски фирми и т.н. не съумяха да изпратят електронно проектите си и се наложи да ги предават " на гише ".

Сега се обрисуват същите проблеми поради наложителното показване на вътрешни правила против мръсните пари. Повечето " задължени лица " не са подготвени, а значително даже не подозират за това задължение. Санкцията за нарушителите е най-малко 1000 лева По-лошото е, че ДАНС също не е подготвена с така наречен Национална оценка на риска, нито е разгласила обещаните примерни правила, които би трябвало да ориентират счетоводните предприятия, търговците на едро, организациите за парцели, лизинговите компании, както и всевъзможни възложители на публични поръчки. Фирмите, които са се пробвали сами да се оправят със задачата, са се провалили, защото ДАНС всеобщо е прибирала изпратените правила за преправка, излиза наяве от счетоводните конгреси.

Управляващите или най-накрая са осъзнали, че условието да се показват в ДАНС вътрешни правилници е безумна бюрократщина, или се боят от напрежение преди изборите. Във вторник група депутати от ГЕРБ внесоха законова поправка, съгласно която компаниите не са длъжни да изпращат разпоредбите си в агенцията. ДАНС обаче ще има право да ревизира налични ли са те. 

Поправката би трябвало да бъде призната от Народното събрание по ускорена процедура, защото поради Великден и Гергьовден остават напълно малко работни дни до 12 май, когато изтича срокът за внасянето на разпоредбите в ДАНС. Експресни одобрявания на закони и неизбежните корекции, които минават на първо и второ четене единствено в границите на седмица, към този момент са утвърдена процедура в този парламент. 

Вчера депутати от ГЕРБ оповестиха на брифинг, че поправят нефелния закон. " Фирмите ще си създадат тези правила, само че не до 12 май, а до 6 месеца, откакто ДАНС разгласява на уеб страницата си Националната оценка за риска. Оттам ще се види кои са рисковете, които те би трябвало да идентифицират и да включат в своите правилници. Освен това фирмите няма да ги изпращат на ДАНС за утвърждение, просто ще си бъдат при тях и ще ги употребяват поради дейностите, които следва да подхващат по Закона за ограниченията против изпирането на пари “, обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Сега компаниите чакали одобрение от ДАНС на тези проекти, само че организацията била ужасно затруднена и не смогвала да отговори.

 

ОЩЕ ПОПРАВКИ

В закона за ограниченията против прането на пари ще бъде направена смяна и за yпpaжнявaщите aдвoĸaтcĸa пpoфecия. От тях няма да се изисква да дoĸлaдвaт инфopмaция, пoлyчeнa пpeди, пo вpeмe нa или cлeд cъдeбнo пpoизвoдcтвo, или в пpoцeca нa oпpeдeлянe нa пpaвнoтo пoлoжeниe нa ĸлиeнт, с изключение на когато той тъpcи юpидичecĸи cъвeт, зa да пере пари или финaнcиpa тepopизъм. Тази смяна бе обещана от ГЕРБ след митинга на юристите по-рано тази година. Гилдията се възпротиви против нарушаването на адвокатската загадка, което е тъпчене на Конституцията и европейската спогодба за правата на индивида. Дори Висшият адвокатски съвет обмисляше да сезира Конституционния съд, само че след това съумя да си издейства привилегията. 

Депутатите ще поправят още куп други закони, откакто Европейска комисия е открила пропуски от наша страна при използването на Директивата за попречване потреблението на финансовата система за пране на пари. Българска народна банка, Комисията за финансов контрол и Държавната комисия по хазарта ще получат по-големи пълномощия - ще могат да постановат санкции и имуществени наказания, в случай че открият, че банки, застрахователи, пенсионни компании и впрочем поднадзорни лица не съблюдават закона против мръсните пари. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР