Депутатите в словашкия парламент се обявиха срещу президентското вето върху

...
Депутатите в словашкия парламент се обявиха срещу президентското вето върху
Коментари Харесай

Управляващите и президенът на Словакия в конфликт заради забрана на предизборни проучвания

Депутатите в словашкия парламент се оповестиха против президентското несъгласие върху утвърждения от тях предишния месец законопроект, който удължава от 14 на 50 дни предизборната възбрана да се оповестяват обществено резултати от изследвания на електоралните настроения на гласоподавателите , съобщи Ройтерс.

Ветото на президента се поддържа от някои опозиционни партии, които виждат в толкоз дълга възбрана опит да се попречи на дребни партии да вземат участие пълноценно в предизборната конкуренция.

Предвидената в законопроекта възбрана е третата най-дълга в света, след тази в Камерун и Тунис, настояват от Словашката академия на науките.

Парламентът утвърди тази несъразмерна възбрана в навечерието на изборите, които би трябвало да се състоят на 29 февруари следващата година , с гласовете на ръководещата лява партия СМЕР, нейния младши съдружен сътрудник - крайнодясната Словашката национална партия (СНС), както и на опозиционната също крайнодясна националистическа Народна партия " Наша Словакия ".

-->

Според създателите на законопроекта неговата цел е да отбрани гласоподавателите от дезинформация, с цел да могат те да вършат осведомен избор на основата на стратегиите и дейностите на партиите. Според опозиционни критици обаче това е маневра за да се понижат възможностите на дребните партии да се борят със сегашната ръководеща коалиция.

Президентът Зузана Чапутова изрази мнение, че законопроектът нарушава правото на информация, обезпечено от словашката конституция, и лимитира политическата конкуренция. Тя сподели, че ще изиска от конституционния съд да спре влизането в действие на закона, до момента в който не реши дали той не нарушава конституцията.

Според гласувания от депутатите текст политическите партии резервират правото да организират лични предизборни анкети, само че не могат да оповестяват техните резултати обществено.

Словакия е измежду европейските страни, в които през последните години се появяват много нови партии. Според Ройтерс това уголемява опциите за изява на опозиционни настроения на фона на намаляващата поддръжка за СМЕР и за възможна нова коалиция към нея вследствие на идните избори. Това изяснява желанието на ръководещите да свият опциите за политически избор, с цел да предотвратят отрицателни последствия за себе си.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР