Депутатите успяха да се скарат и при гласуването на ръководството

...
Депутатите успяха да се скарат и при гласуването на ръководството
Коментари Харесай

Депутатите успяха да се скарат и при гласуването на комисиите

Депутатите съумяха да се скарат и при гласуването на управлението и състава на непрекъснатите парламентарни комисии. От ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи останаха недоволни от препоръчаните им управителни постове. Хамид Хамид от Движение за права и свободи уточни, че в последния миг от групата разбрали, че на тях се пада управлението на Комисията по труда, обществената и демографската политика. И се оплака, че от ръководещото болшинство са се отнесли надменно към Движение за права и свободи. От ГЕРБ-СДС също показаха неодобрение, че ръководещите им " дали " Комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите. Според Тома Биков очевидно за четворната коалиция тази позиция е синекурна, така като не управлява нито едно министерство. Но от ГЕРБ щели да я вземат, с цел да не обидят религиозните общности в България.

В отговор от " Демократична България "  предложиха Елисавета Белобрадова за ръководител на обществената комисия, което също не се хареса на ГЕРБ. Наложи се депутатите да излязат в отмора. 

Преди това ненадейно съдружните сътрудници Има Такъв Народ и Демократична България влязоха в спор. Има Такъв Народ реагира остро откакто Атанас Атанасов - съпредседател на ДБ в оставка, беше номиниран за ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. Депутатът от партията на Слави Трифонов Иво Атанасов изиска пред пленарната зала Атанас Атанасов да се отдръпна от поста. Но той отхвърли. Народният представител от ИТН поясни, че това е негово персонално мнение и не ангажира групата, само че счита, че съпредседателят на Демократична България е част от статуквото и не може да въплъщава смяната.

" Протестите желаеха смяна на ръководството на страната ", подсети той и акцентира, че две от парламентарните групи нямали нищо общо с тази смяна. Едната от двете към този момент я нямало в Народното събрание, сподели Иво Атанасов и я назова " Изправи се БГ! Ние си отиваме! ", а втората била ДБ. Той добави, че е кръстил " поправката ген. Атанасов " смяната в правилника на Народното събрание, която разреши зам.-председателите на Народното събрание да оглавяват и комисии. 

" Няма да си направя отказ ", отсече Атанас Атанасов. " Аз не знам в какво статукво ме слагате, само че в никакъв случай не съм бил в ръководеща позиция. Аз предходната година бях от самото начало на площадите и на " Орлов мост ", добави той и означи, че там не е виждал Иво Атанасов.

В тематиката се включи и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Той се обърна към Иво Атанасов: " Вие се чудите накъде и по какъв начин продължава смяната. Ходът на смяната е явен и го виждам последните месеци и дни. Политическа партия продължава в посока да вадим скелети от дрешника и да се връщаме към времената отпреди 89-а година като дейности на Министерство на вътрешните работи ", сподели водачът на Движение за права и свободи и уточни Бойко Рашков. " Поне за мен е напълно обикновено при тези дейности на милицията и Бойко Рашков, обикновено е ръководителят на вътрешната комисия да бъде господин Атанасов ", съобщи Карадайъ.

Иво Атанасов излезе и повторно на трибуната, с цел да посочи, че е отправил молба към ген. Атанасов да си направи отказ, само че е предан съдружен сътрудник и ще се съобрази с неговата група. " Но изложих своите претекстове, тъй като гласоподавателите ще ме питат ", оправда се депутатът от Има Такъв Народ.

Съставът на кои комисии беше гласуван досега?

Любомир Каримански, народен представител от Има Такъв Народ, е още веднъж ръководител на Комисията по бюджет и финанси, която ръководеше и в предишното 46-о Народно заседание. Негови заместници ще са Венко Сабрутев от „ Продължаваме промяната “, Кирил Ананиев от ГЕРБ, Йордан Цонев от Движение за права и свободи и Румен Гечев от Българска социалистическа партия. Председател на Комисията по конституционни и правни въпроси ще бъде Милен Матеев от Политическа партия. Заместник-председатели ще бъдат Анна Александрова от ГЕРБ, Филип Попов от Българска социалистическа партия, Андрей Михайлов от Има Такъв Народ и Атанас Славов от Демократична България.

Мартин Димитров от " Демократична България " оглави Комисията по икономическа политика и нововъведения. Начело на Комисията по енергетика ще е Радослав Рибарски от Политическа партия. 

Шеф на Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление ще е Настимир Ананиев от Политическа партия, а на Комисията по външна политика - Венцислава Любенова от Политическа партия.

Комисията по въпросите на Европейския съюз ще бъде ръководена от Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия. За социалистите е и Комисията по защита, която ще се оглавява от Атанас Зафиров. Атанас Атанасов от Демократична България бе определен за ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. Калоян Тонев от Политическа партия ще е отпред на Комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по Закона за електронните известия. А Комисията по земеделието, храните и горите ще се управлява от Пламен Абровски от Има Такъв Народ.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР