Депутатите ще обсъдят как да гласуват поставените под карантина избиратели,

Депутатите ще обсъдят как да гласуват поставените под карантина избиратели, ...

Решават как ще гласуват карантинираните


Депутатите ще обсъдят как да гласуват поставените под карантина избиратели, предаде NOVA.

Промените са заложени в Закона за извънредното положение, заплануван като първа точка за днешното пленарно заседание.

Управляващите предлагат хората в изолация и пациентите в COVID отделенията да упражнят правото си на глас с подвижни урни. Друга редакция в закона ще позволи и на гражданите с изтекли документи също да могат да гласуват.

На Централната избирателна комисия пък се възлага не по-късно от 50 дни преди изборния ден да приеме правила за организацията и реда на изборите, така че да се гарантират животът и здравето на всички.

В правната парламентарна комисия социалистите остро критикуваха предложението на ГЕРБ, предаде БНР. Според червените депутати отговорността за безопасното протичане на изборите трябва да е на Министерския съвет или на здравните власти.

"И вече виждам как министър-председателят, който би трябвало да носи цялата отговорност, би трябвало да решава той или конкретен вицепремиер ще заеме поста на арбитър. ще изчака да види общественото мнение какво е, да се скара единият щаб с другия, да изразят противоположни тези и той мъдро да отсъди, да поощри или да порицае някого. Никой не е гласувал да го управлява Централна избирателна комисия или пък някакъв щаб", заяви Явор Божанков от БСП.

Източник: fakti.bg