Депутатите се завърнаха на работа, но 900 метра по на

...
Депутатите се завърнаха на работа, но 900 метра по на
Коментари Харесай

Под звуци на роял: Новата-стара сграда на парламента поведе на депутатите с 1:0

Депутатите се завърнаха на работа, само че 900 метра по на запад по бул. „ Цар Освободител “. Те подхванаха законодателните си задания в новия дом на демокрацията, прочут още и като някогашният Партиен дом.

Новият " офис " на народните представители и неговото непознато разположение хванаха неподготвени както публицистите, по този начин и уредниците на постройката... пък и самите депутати.

„ Къде е това “ и „ Къде е това “ бяха най-често дочуваните въпроси в шумотевицата преди началото на пленарното съвещание. И депутатите надалеч не бяха единствените, на които нещо все им го нямаше.

За работа на медиите са предоставени три фоайета, във всяко от които липсва по нещо фундаментално. На първия етаж ни посреща така наречен Трибунка, от която те отсега нататък ще вършат своите изказвания за медиите. И.... роял.

 
 Royala 1200 Клавишният инструмент е ситуиран посред фоайето на първия етаж в новата постройка на Народното събрание.
Абстрахирайки се от пианото, ще    обърнем повече внимание на трибунката за изявления, която в първия пленарен ден след ваканцията остана неизползвана. Оказва се, че това в действителност е трибунката на Централната изборна комисия. Но със заменен фон - този на ЦИК е избутан настрана, където чака да бъде употребен за идващия брифинг на изборна комисия.
 Цик 1200 Декорът, който нормално стои зад трибунката по време на брифингите на ЦИК, е оставен настрана по време на пленарния ден.
На втория етаж на залата е формалната зона за медии. Разположена е на тераса над въпросния роял, на който през неголеми интервали от време намиращите се в постройката присвирват по нещо. А в зоната за медии публицистите наблюдават протичащото се в пленарната зала на телевизионни екрани и оптимално усилени колони, звукът от които се разнася поради ехото на високия таван. В тази медийна зона има интернет и мобилен обсег. Но няма депутати.       
 Долното Фоайе 1200 Медиите се настаняват във предверие, в което има интернет и мобилен обсег, само че няма депутати.
Достъпът до народните представители е вероятен в по-горно трето предверие, което се намира директно пред пленарната зала. Там пък няма интернет и обсег. Няма и място. Около три маси са ситуирани по четири дивана - общо 12 места за сядане, които не са задоволителни. 

Затова, в случай че един път си се добрал до място, би трябвало доста да внимаваш някой да не ти го вземе и да седне в паниката. А блъсканица има, в случай че искаш да поговориш с народен представител. Успехът зависи от шанса и ловкостта да хванеш миг, в който защитата не внимава. В началото на пленарния ден дистанциите сред колоните пред входа на залата служеха за мислена граница, която никой не може да минава. А чиновниците на НСО не се колебаеха да се скарат на миналите невидимата и неотбелязана граница на достъпа.
 Колони 1200 От тези колони към стената не може да се минава.
Несъществуващата бариера даваше опцията на депутатите да подминават без проблем очакващите ги кореспонденти. Уредниците на постройката обаче реагираха бързо и позволиха този нонсенс - опънаха плюшени червени въжета, които ясно да официализират от кое място натам към този момент не може.
 IMG 3923 Около два часа след началото на пленарното съвещание границата на достъп бе материализирана.
По традиция работата на Народното събрание е измежду най-активно отразяваните тематики по медиите. Телевизии, радиа, вестници и уеб сайтове постоянно изпращат там по повече от един екип. До последния етаж - пленарната зала, се стига с общо 4 асансьора, на всеки от които написа, че събира до 13 души. На пръв взор и на няколко спомагателни по-късно наподобява като мястото да не е задоволително за 13 души, камо ли със снимачна техника, т.е. напредването на екипите може да срещне съществено закъснение изключително заран, когато всички идват за началото на пленарния ден.
 Асансор 1200 Асансьорът събира до 13 души.
Пред пленарната зала е неразрешено храненето и пиенето на питиета, в това число и кафе. За водата се прави компромис. Помещението е закрито и тютюнопушенето в него, разумно, не е позволено. Няма планувано място в близост, на което пушачите да могат да възпламенят цигара. Налага се дълъг преход по етажите и коридорите, с цел да се излезе навън.

„ Ще би трябвало да се запасяваме със суха храна за дългия път до пушкома и назад “, дочу се неудовлетворен ропот на народен представител, който – както стана ясно – се чекира на вратата за трети път след прехода до мястото за пушене.

Стаите на парламентарните групи са ситуирани към пленарната зала. И, за разлика от предходната постройка, там в този момент те ще бъдат оставени на мира от публицистите. Тези коридори не са налични по време на съвещанието на народните представители.
 Кулоари 1200 Встрани от тези порти са коридорите, в които не се влиза по време на пленарния ден.
И, за разлика от конфигурацията управляващи-опозиция, тук царува политически микс. Заедно в едно крило са ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. А от другата страна общо пространство, въпреки и в обособени стаи, разделят " Продължаваме промяната-Демократична България " и " Възраждане ".

От " ИТН " са относително отделени в дъното на кръга, които недостъпните коридори разказват към пленарната зала.

„ Недостъпните “ очевидно ще бъде и най-подходящото определение за народните представители оттук насетне – както за медиите, по този начин и за обществеността.

И в случай че за репортерите новата постройка на Парламента бе недопустимо уредена, то и измежду депутатите се чуха рецензии към реда в някогашния Партиен дом, гонениците в коридорите на който несъмнено дадоха на постройката задатък от 1:0 над работещите там.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР