Депутатите се скараха за оставката на народния представител от ИТН

...
Депутатите се скараха за оставката на народния представител от ИТН
Коментари Харесай

„Днес шеф на Тотото, утре премиер“: Скандал в НС заради оставката на депутат

Депутатите се скараха за оставката на народния представител от Има Такъв Народ Александър Тодоров. 

Прекратяването на пълномощията на Александър Тодоров е нужно поради назначението му на поста изпълнителен шеф на Българския състезателен тотализатор, за което са импортирани документи в Търговския указател на Агенцията по вписванията. 

Редовното съвещание на Народното събрание стартира с голям брой процедури по метода на водене от ГЕРБ и Движение за права и свободи. 

Христо Гаджев от ГЕРБ изиска информация от ръководителя на Народното събрание по отношение на изчезнали министри на парламентарния надзор предишния петък.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев съобщи, че е ревизирал за какво министрите са липсвали и сподели, че са имали учредения за това. 

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ сподели, че в осведомителната система на Народното събрание неточно е отразено приемането на отговор на въпрос към министър Бойко Рашков.

„Стана процедура да се подават заявления с погрешно наличие. Кирил Петков подаде такава, претърпя катарзис, разкая се. Управляващите обаче към този момент имат процедура да нарушават законите и Конституцията. Народният представител не може да заема служба, която е несъвместима със статута му“, съобщи депутатът от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева от трибуната на Народното събрание.

Тя разгласи, че ГЕРБ няма да поддържа тази точка от дневния ред: “За следващ път имаме тъпчене на Конституцията и законите в страната ”.

Мустафа Карадайъ взе отношение и сподели, че аналогията с Кирил Петков не е удачна: “Разбрахме, че декларациите на Кирил Петков нямат никакво значение. Ще помоля да не го давате за образец. Неговите подписи нямат значение, това го разбрахме. Произнесе се Прокуратурата на Република България ”.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Николина Ангелкова попита дали Прокуратурата ще се самосезира: “Ще важат ли законите в страната за всеки един жител? ”

“Не може смяната да е смяна само към нарушение на Конституцията, законите и разпоредбите. Позицията ни е кардинална ”, сподели Каназирева. 

Според Йордан Цонев от Движение за права и свободи ръководителят на Народното събрание е прекъсвал народни представители с мотив, че не приказват по тематиката.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи разгласи, че ще поддържа желанието за оставка на Александър Тодоров.

„Защо още веднъж сме изправени пред обстановка да сключване декларация с погрешно наличие? Кой подведе този млад сътрудник да подпише тази декларация и кой му послужи за образец, с цел да го направи? Колеги, с една погрешна декларация през днешния ден шеф на Тотото, на следващия ден министър-председател. Новата тактика на ръководещите е – нас ни пази Прокуратурата, пази ни олигарха Прокопиев“.

Депутатът от Има Такъв Народ и зам.-председател на Народно събрание Ива Митева уточни, че в закона за противопоставяне на корупцията има член, който постановява, че лице в едномесечен период може да ликвидира проблем и свои пълномощия, в случай че има несъответственост на заемане на длъжности.

Дани Каназирева посочи, че с цел да се възползва Тодоров от този член, то той би трябвало да е заявил, че има несъответственост и по-късно да предприеме дейности в тази връзка.

Депутатите Даниел Митов и Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ желаеха чуване на премиера Кирил Петков по отношение на визитата му в Република Северна Македония, а депутатите взеха решение то да се организира в петък.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР