Депутатите се събират на извънредно заседание от 10 часа, за

...
Депутатите се събират на извънредно заседание от 10 часа, за
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат по-тежки наказания за насилие

Депутатите се събират на изключително съвещание от 10 часа, с цел да обсъдят на първо четене увеличение на наказванията за телесна щета. Промените се плануват в Наказателния кодекс и Закона за отбрана от домашно принуждение, а мотивът е казусът с измъчваното 18-годишно момиче от Стара Загора и последвалите реакции на всеобщо публично неодобрение.

За ново разискване в Народното събрание влиза и Законът за правосъдната власт, върнат с декрет на президента.

Проектите за промени в Наказателния кодекс са два. Поправките, препоръчани от " некоалиционните " сътрудници ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, плануват наказването за междинна телесна щета да се усили от 8 на 6 години.

За лека телесна щета – до 2 години затвор, отпадане на опцията за пробация и завишаване на санкцията – от 500 до 1000 лв., вместо досегашните от 100 до 300 лв.. 

Проектът на " Възраждане " дефинира долна граница от 3 месеца за лека телесна щета, като вкарва условие за най-малко една предходна сходна демонстрация на принуждение.

В четвъртък на съвещание на правната комисия в Народно събрание текстовете бяха признати. Одобрени бяха и измененията в Закона за домашното принуждение. С тях " интимната връзка " се приравнява към брачното партньорство и съжителството без подписан брак, само че депутатите спориха за дефиницията за " интимна връзка " като " непринуден релативно дълготраен съюз без лицата да споделят общо домакинство като водещ детайл е строго персоналният темперамент на връзките им ". Изказани бяха опасения, че определението е неразбираемо и дава опция за корист.

На съвещанието на правната комисия депутатите се съгласиха, че най-важно е наказването за сходно закононарушение да е неизбежно, с цел да се реализира чувство за правдивост.

Без спор бе отхвърлено ветото на президента върху Закона за правосъдната власт. Там се урежда системата за инцидентен асортимент на арбитър по механизма за следствие на основния прокурор и се постановява спомагателен 6-месечен период за избор на нов състав на Висшия правосъден съвет. Според президента Румен Радев този закон не способства за трайни и ефикасни промени в правосъдната система.

Пред Народното събрание ще се съберат жители за митинг под наслов  „ Нито една повече: промени в закона в този момент! “. Те упорстват за неотложно приемане на промени и незабавни дейности на институциите, по този начин че  да се постави завършек на насилието, учредено на пола. Гражданската демонстрация се провежда в обществените мрежи от неправителствената организация „ Феминистки мрежи “ и е с начален час 8,10 ч.

Пред Народното събрание през вчерашния ден родственици и другари на починали в произшествия обявиха, че по-строгите санкции, съгласно последните промени в Наказателния кодекс от края на юли, не са задоволителни. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР