Депутатите се готвят отново да ремонтират един от най-често поправяните

...
Депутатите се готвят отново да ремонтират един от най-често поправяните
Коментари Харесай

Следизборно депутатите отново отварят Изборния кодекс

Депутатите се готвят още веднъж да ремонтират един от най-често поправяните закони в България – Изборния кодекс. Този път обаче самодейността за промени идва след вота, а не преди него, както става нормално. Сега се чака главните тематики да са недействителните гласове и машинното гласоподаване, което беше лимитирано през лятото.

Само тази година изборният закон беше поправян няколко пъти. Първо, малко преди европейските избори, по гледище на Движение за права и свободи и с поддръжката на ГЕРБ депутатите бяха напът да обезсмислят преференциите. В последна сметка размислиха. Вместо това беше признато локалните избори да са последните с хартиени бюлетини, а по-късно на всички избори да се гласоподава единствено машинно. Наесен трябваше да има 6000 устройства за машинно гласоподаване, само че единствено няколко месеца по-късно тази концепция отпадна.

През лятото ръководещите отстраниха машинното гласоподаване при локални избори. Първоначалната концепция на ГЕРБ беше устройства да няма и на парламентарна избор, само че в последния миг ръководещите дадоха крачка обратно.

Още тогава от ГЕРБ дадоха обещание след локалния избор Изборния кодекс да бъде отворен още веднъж. Поводът за това беше неприетото гледище на Движение за права и свободи да бъде въведено машинно броене на бюлетините, което е нещо друго от съществуващото най-малко на хартия гласоподаване с устройства.

" Ще отстраним всички проблеми, които във времето са се основали в Изборния кодекс. Той неведнъж е бил поправян, кърпен, с цел да се получи нещо, което сега в действителност би трябвало да преосмислим, преразгледаме, само че в границите на спокойна процедура след извършени локални избори ", сподели през юли ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Даритнова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР