Депутатите решиха деца да не могат да участват в реклами

...
Депутатите решиха деца да не могат да участват в реклами
Коментари Харесай

Забраниха участието на деца в реклами на нездравословни храни и ГМО

Депутатите взеха решение деца да не могат да вземат участие в реклами на ГМО артикули и нездравословни храни по време на второто четене на Закона за храните .
В напълно новия Закон за храните народните представители разписаха експлицитна възбрана за присъединяване на деца във всевъзможни реклами на храни и питиета, които съдържат мазнини, трансмастни киселини, сол (натрий) и захар, неотговарящи на условията за здравословно хранене.
Аналогична възбрана ще работи и за генетично модифицираните храни.
Също по този начин народните представители взеха решение аптеките и дрогериите, извършващи търговия на дребно с хранителни добавки, диетични храни за специфични медицински цели, храни за кърмачета и дребни деца също да подлежат на надзор по реда на Закона за храните.
Законопроектът, импортиран от Министерски съвет, цели да подсигурява отбраната на здравето и ползите на потребителите, както и да обезпечи използването на правото на Европейския съюз и на националните ограничения в региона на храните за понижаване на сивия бранш при производството, преработката и дистрибуцията на храни.
Новите текстове вкарват и прецизни процедури за регистрация на обекти за произвеждане, преправка и дистрибуция на храни. Идеята е да се облекчат регулаторните режими, както и да се понижи административната тежест върху жителите и бизнеса, пишат вносителите в претекстовете си.
Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) ще поддържа на интернет страницата си обществен указател на всички оператори в този бранш. Такъв указател ще бъде основан и за обектите за произвеждане и бутилиране на минерални и изворни води.
Цялата информация за храните, предлагани на територията на България, би трябвало да бъде показана върху етикета на български език. Няма да се позволява в допълнение облепване на етикетиран артикул по метод или с информация, друга от първичната, както и по метод, който прикрива каквато и да е част от първичното етикетиране.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР