Депутатите решават окончателно дали КЕВР да се освободи от задължението

...
Депутатите решават окончателно дали КЕВР да се освободи от задължението
Коментари Харесай

Депутатите решават дали КЕВР да определя цената на балансиращата енергия

Депутатите вземат решение дефинитивно дали КЕВР да се освободи от задължението да дефинира цената на балансиращата сила с измененията в Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Решението към този момент мина на второ четене от отрасловата комисия по енергетика, като поддръжка разгласи и ръководителят на КЕВР.

Народните представители ще гледат на второ четене и измененията в Кодекса на труда, с които се дефинира мястото на работа от разстояние. Измененията, които Министерски съвет предлага, касаят експлицитното уговаряне и регистриране в трудовия контракт на съответното място, от което ще се прави работата от разстояние.

Предлага се и смяна на легалната формулировка на „ работно място ", като съгласно промените това е " място в помещение в дома на служащия или служителя или в друго помещение по негов избор отвън предприятието, където се прави работата ".

С предложенията са показани уравновесени решения по отношение на регулациите за работа от разстояние и отговорността за гарантиране на трудовите хонорари на служащите и чиновниците.

Въведено е така наречен „ право на изключване ", което дава право на служащия или служителя, който прави работа от разстояние, да не дава отговор на инициирана от работодателя връзка по време на междудневната и седмичната отмора.

Регламентира се и съображение за понижаване на отговорността на работодателя при настъпване на трудова акцидент, когато работещия от разстояние не е спазил разпоредбите по сигурност и здраве при работа.

Освен тези два законопроекта депутатите ще гледат на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето обучение, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за професионалното обучение и образование, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за поощряване на заетостта, Второ гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ограничение изменението на климата, както и няколко годишни доклада: Годишен доклад за активността на Съвета за електронни медии за 2022 година, Годишен доклад за активността на Комисията за отбрана на персоналните данни за 2022 година и един отчет за активността на КЕВР през 2022г. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР