Депутатите разделиха правната комисия в Народното събрание на две постоянни

...
Депутатите разделиха правната комисия в Народното събрание на две постоянни
Коментари Харесай

Парламентът ще има отделна комисия по конституционни въпроси

Депутатите разделиха правната комисия в Народното събрание на две непрекъснати комисии - Комисия по конституционни въпроси и Комисия по правни въпроси. Идеята пристигна от редиците на ГЕРБ-СДС, а предлагането беше признато единомислещо от народните представители.  

" Високата натовареност на Комисията по правни въпроси би се преодоляла със основаването на комисия по конституционни въпроси, с която да се разискват всички промени в Конституцията и всички въпроси с лишаване на депутатски имунитет, както и въпроси по отношение на концепцията за развиване на правосъдната промяна. Считам, че тази комисия е редно да бъде на паритетен принцип, а Комисията по правни въпроси – на симетричен ", изясни ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 

С решението се вършат промени в правилника на Народното събрание, с които се обособяват общо 25 непрекъснати комисии, чийто състав депутатите би трябвало да гласоподават на днешното съвещание. 

Междувременно, ръководителят на 48-ото Народно заседание Вежди Рашидов разгласи 13-те овакантените органи с изминал или предварително преустановен мандат, за които следва да се организира процедура по желание.

Парламентът би трябвало да избере девет членове, в това число ръководител, заместник-председател и секретар на Комисията по откриване на документите и оповестяване на принадлежност на българските жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална армия; на Комисията за отбрана на персоналните данни, на основен контрольор в Инспектората към ВСС; на Надзорния съвет на Агенцията за обществените предприятия и контрол; на шеф и двама подуправители на Българската национална банка (БНБ); управител на Националния застрахователен институт (НОИ), на Фискалния съвет, ръководител на Сметната палата и по негово предложение двама заместник-председатели и двама членове на Комисията за обществен контрол на записаните инспектори, Комисията по отбрана от дискриминация и на Комисията за финансов контрол. Депутатите следва да проведат избор и на 15 членове на Висшия правосъден съвет и на двама съдии в Конституционния съд.

Депутатите би трябвало да попълнят и състава на Специалното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) и на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).  

Относно неконституционните органи, за които Народно събрание следва да организира избор, депутатите следва да изберат ръководител и шестима членове на Националния съвет за българите, живеещи отвън България.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР