Депутатите приеха ветото на президента Румен Радев и така отхвърлиха

...
Депутатите приеха ветото на президента Румен Радев и така отхвърлиха
Коментари Харесай

НС подкрепи ветото на Радев върху промените в НПК

Депутатите одобриха ветото на президента Румен Радев и по този начин отхвърлиха измененията в Наказателно-процесуален кодекс, с които болшинството в Народното събрание възвърне пълномощията на Пленума на Висш съдебен съвет и на основния прокурор, които бяха отстранени с поправките в Конституцията през декември. В претекстовете си президентът означи, че с признатите промени целеустремено се подценява върховенството на Конституцията.

За повторното приемане на промените гласоподава един народен представител " за ", 51 бяха " срещу ", 134 - " въздържал се ".

На 1 февруари депутатите гласоподаваха на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които до избирането на Висш правосъден и Висш прокурорски съвет, основани с промените в Конституцията, ще продължи да работи в този момент настоящият Висш съдебен съвет и Пленум.

Според признатите тогава текстове до избирането на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, актуалният Висш съдебен съвет продължава да упражнява пълномощията си според настоящото законодателство, при съблюдаване рестриктивните мерки, планувани в наредбите от Закона за изменение и допълнение, посредством Пленум, съдийска и прокурорска гилдия. Текстовете предвиждаха още основният прокурор и заместниците му да запазят пълномощията си, които бяха отнети с конституционните промени.

Президентът наложи несъгласие върху измененията на 12 февруари. Според него необятно прокламираната правосъдна промяна с последните промени на Конституцията бе на практика анулирана за неустановен интервал от време с признатите преходни и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Държавният глава счита, че това е целеустремено занемаряване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ деяние.

По време на днешното заседание от обединението оповестиха, че ще търсят по-добри способи за отстраняването на минусите в текстовете. В дебата в пленарната зала  Цвета Рангелова от " Възраждане " разяснява, че Народното събрание би трябвало да се съобрази с ветото на президента, защото претекстовете в него са основателни.

" Трябва да приемете претекстовете на президента, чиято цел с този декрет е по-лекият вид на изправителен изпит, на който се явявате вие всички от ръководещото болшинство, които отказахте да чуете здравомислещите причини на парламентарната група на " Възраждане " ", разяснява тя.

Гроздан Караджов от " ИТН " съобщи, че поправките в Закона за правосъдната власт през преходните и заключителните разпореждания на Наказателно-процесуален кодекс въобще не е трябвало да бъдат обсъждани.

" И какво получихме най-после - сбъркана конституция. Защо е сбъркана ли? Ами тъй като с тези промени, които сте предложили, в действителност вие вършиме корекция в конституцията и това е идващия голям проблем. Как и на кого му пристигна мислено от тази прословута нова магнаурска школа тука в нашето ръководство, която се възцари, да променяте посредством закон конституцията. Има си ред за това нещо. Защо променяме преди малко изменена конституцията? Защо още веднъж вършим ремонт на ремонта? ", попита Караджов.

Мая Димитрова - народен представител от " Българска социалистическа партия за България " съобщи: " Ако не беше ветото на президента, какво щяхте да предприемете. Отново ремонт на ремонта. Когато от опозицията вършим оферти, приемете, че те са градивни. Опозицията също работи за България. "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР