Депутатите приеха решение за осигуряване на средства на Мини Марица

...
Депутатите приеха решение за осигуряване на средства на Мини Марица
Коментари Харесай

Депутатите одобриха 250 млн. лева ежегодна подкрепа за Мини Марица Изток до 2029-а

Депутатите одобриха решение за обезпечаване на средства на " Мини Марица Изток " ЕАД за интервала 2024-2029 година  Целта е застраховане на действия по техническа рекултивация на нарушените терени на находище " Източно маришки въглищен басейн ".

То задължава Министерския съвет посредством министъра на финансите и министъра на енергетиката да предприеме всички нужни дейности при съблюдаване на използваното българско и общностно законодателство, за обезпечаване от държавния бюджет на средства на " Мини Марица Изток " ЕАД в размер на 200 000 000 лв. годишно за интервала 2024-2029 година

След дебатите първичният текст бе поправен с предлагането на ДПС- да се дадат по 250 милиона лв. за период от 4 години.

Според вносителите на законопроекта фрапантното понижение на електропроизводството от въглищни мощности през миналата 2023 година и при започване на актуалната 2024 година се е отразила извънредно неподходящо на дейността на " Мини Марица Изток " ЕАД (ММИ). Занижените поръчки за въглища на топлоелектрическите централи и вероятностите за бъдещата им работа постановат предприемането на ограничения за запазване жизнеспособността на " Мини Марица Изток " ЕАД за застраховане своевременното осъществяване на дейностите и мероприятията по затихване на въгледобива и възстановяване на нарушените терени в находището " Източно маришки въглищен басейн ". Преждевременното затихване на въгледобива е съществено предизвикателство от инженерно-технологично, екологично и обществено естество. Намалените доходи от главната активност на ММИ водят до неспособност за финансиране на всички действия и мероприятия за възобновяване на нарушените терени и привеждане на находището в стабилно положение при прецизно съблюдаване на националните и европейски екологични условия и минно-технологичните правила за намерено създаване на залежи за потребни изкопаеми.

За осъществяването на огромните действия по възобновяване на нарушените терени по оценка на управлението на ММИ са нужни най-малко 15 години, при надеждна работа на съществуващото тежко минно съоръжение и спомагателна машинизация и съществуването на нужния експлоатационен личен състав. Само след осъществяването на гореописаните действия и мероприятия ще се минимизират рисковете от бъдещи свлачищни процеси и неподходящи екологични последствия на територията на отвореното пространство на находището и ще се понижи социално-икономическата тежест, считат депутатите. Паралелно с дейностите по обезпечаване на така наречен " долговременна резистентност " на работните и насипищните фронтове следва да се извършва процесът на рекултивация на нарушените територии.

Във връзка с мероприятия по затихване на въгледобивната активност и възобновяване на нарушените територии, е налице осъществена предварителна подготовка и разбор, които са съобразени с актуалните технико-икономически индикатори на ММИ. На базата на плановете за интервала 2024-2029 година, обезпечаването на финансиране в размер на 200 млн. лева годишно от националния бюджет, ще разреши на ММИ да възнамерява и осъществя мероприятията по затихване на въгледобивната активност и възобновяване на нарушените терени.
 Миньори и енергетици си желаят въглищните централи и след либерализацията
Миньори и енергетици си желаят въглищните централи и след либерализацията

Протестът им блокира центъра на София

Според Искра Михайлова от " Възраждане " плануванаъа сума не е задоволителна. Георги Гьоков от Българска социалистическа партия сподели, че партията поддържа предлагането, само че няма да спре да задава въпроси. Той упрекна ръководещите в нищо правене, а директно засегнатите са 100 000 души. Българска социалистическа партия счита, че закриването на въглищния комплекс е национално изменничество по-голямо от затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй.  ТЕЦ-овете не би трябвало да бъдат пипани, отсече Костадин Костадинов. ТЕЦ-овете не би трябвало да се затварят до края на 21 век, по думите му. 

Според Павела Митова от Има Такъв Народ са подхванати дейности, които не е трябвало да се подхващат и не са предприети  такива, които са били нужни. На Народно събрание не му пука за вас, обърна се тя към миньорите, които слушаха в зала дебата. По думите на Митова не може да се подсигурява, че това решение ще бъде изпълнено. Всичко, което се прави сега е предизборна акция, безапелационна бе тя.

200 милиона лв. не стигат за нищо, акцентира Радослав Рибарски от ПП-ДБ. Това са 3-4 месеца подаяния, уточни той и счита, че това е предизборно разпределяне на пари. За пръв път Народно събрание ще даде на комплекса, съобщи Делян Добрев. Според ГЕРБ 5,4 милиарда лв. са източени от енергетиката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР