Депутатите приеха решение, с което да се възложи на финансовия

...
Депутатите приеха решение, с което да се възложи на финансовия
Коментари Харесай

Депутатите задължиха Асен Василев да върне 1 млрд. лв. на Фонда за сигурност на енергийната система до края на месеца

Депутатите одобриха решение, с което да се разпореди на финансовия министър да предприеме нужните дейности за покриване на оперативния недостиг от един милиарда лева във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ в период до 31 март. Предложението за фиксиране на сумата беше от Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) и то беше подкрепено от 159 народни представители, 51 гласоподаваха „ срещу “ и трима се въздържаха. 

В претекстовете към отчета е записано, че с писмо от 28 февруари т.г., ръководителят на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ осведоми министъра на финансите за съществуване на ликвидни проблеми и неспособност да извършва вменените му отговорности според Закона за енергетиката. Това води до усложнения при разплащанията сред участниците в енергийния бранш и е причина за верижна несъстоятелност при енергийните сдружения, написа още в текстовете.

Йордан Тодоров „ Възраждане “ счита, че министърът на финансите в оставка е източил парите от българската енергетика. За последните години са били източени четири милиарда лева, добави той.

Искрен Арабаджиев ( " Продължаваме промяната - Демократична България " ) сподели, че не е склонен, че са източили енергетиката. Този бизнес, който трябваше на заплаща 800 лева мегаватчас, само че в последна сметка не го направи, точно поради напъните и на страната, със средства на данъкоплатците и на самите облаги от енергийните сдружения от свръхпечалбите, които те осъществиха, тези средства се върнаха назад в бизнеса, тъй че те да могат да заплащат по 200-250 лева за мегаватчас, посочи Арабаджиев.

Ако тези пари не бъдат възобновени от финансово министерство, Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще бъде принудена да увеличи сметките на битовите консуматори и бизнеса, сподели Павела Митова от „ ИТН “ (ИТН). По думите ѝ това ще рефлектира върху качеството на живота на жителите. 

Искрен Митев „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) разясни, че дефицитът на страната е бил 2,2%. Парите, които са взети от този фонд, са 0,5 % от недостига. Дори да не бяха взети тези пари, дефицитът щеше да е 2,7 %. 

Реформата за началото на либерализацията на енергийния пазар не е наложителна и тя ще докара до безпорядък, счита Драгомир Стойнев „ Българска социалистическа партия за България “. Той сподели, че от 1 юли, когато промяната влезе в действие, Националната електрическа компания (НЕК) няма да е публичен снабдител. Няма по какъв начин да се прави микса с въглищните централи, разясни Стойнев. Според него тази промяна би трябвало да се отсрочи с още една година, с цел да се изготви прекрасен модел. Той добави, че сега фондът няма средства, с цел да изплати наградите на производителите.

За да стигнем до либерализирания пазар повода е Планът за възобновяване и резистентност (ПВУ), признат и вкаран в Брюксел по гледище на българското държавно управление, сподели Цончо Ганев „ Възраждане “. Той изясни, че този ПВУ ликвидира българската енергетика и тецове. По думите му и неговите съдружни сътрудници Бойко Борисов и Делян Пеевски са предложили фондът да бъде изпразнен при гласуването на бюджета през декември 2023 година Искахме ПВУ да не бъде прилаган в България, тъй като той е всичко друго, само че не и потребен за страната, добави Ганев.

Сега е моментът да върнем този самобитен заем, който енергийният бранш даде, с цел да поддържаме илюзията, че имаме сполучлива бюджетна политика, сподели Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС). По думите му действителният недостиг е доста повече от 3%. Той беше трансформиран в недостиг на развиване, беше трансфериран на секторите обучение, просвета, просвета и опазване на здравето, уточни депутатът. Според него във всички тези браншове има заложени скрити дефицити и ще пестим от тях " в името на това да поддържаме илюзията, че последните три години сме имали добра фискална политика ". Част от цената на тази бюджетна политика, която се организираше, е 30 милиарда лева, добави Вълчев. 

Ако извадите вложенията, които страната прави, ще видите, че ние даже сме на плюс, сподели Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ). Той подчертава, че обществените разноски са напълно включени в налозите и таксите, които събира страната, по думите му даже остава още за вложения. Допълнително теглим средства, тъй че да можем най-сетне, да имаме страна с добра инфраструктура, добави Арабаджиев. 

Фондът не зависи от бюджета. Той зависи от ценови решения на КЕВР, съобщи Радослав Рибарски (ПП-ДБ). По думите му тези ценови решения дефинират приходната и разходната част на този фонд. Във фонда се планувани над 1,1 милиарда лева за топлофикационни сдружения, за НЕК са планувани 850 млн. лева, добави Рибарски. Той посочи, че цената, на която " Топлофикация София " продава своята електрическа енергия, е 995 лева на мегаватчас, а компенсацията, която получава за всеки мегаватчас, е 715 лева Няма по какъв начин този фонд да оцелее с такива цени като купува сила за 995 лева мегаватчас, уточни депутатът. По думите му в топлофикацията получават своите награди, до момента в който публичният снабдител НЕК, който изкупва силата за бита, не получава своите средства и това отваря спомагателен проблем в българската енергетика. 

От Движение за права и свободи приканиха това решение да бъде подкрепено. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР