Депутатите приеха промени в Кодекса на труда, предоставящи допълнителна защита

...
Депутатите приеха промени в Кодекса на труда, предоставящи допълнителна защита
Коментари Харесай

Приеха промените в Кодекса на труда в защита на работниците с неизплатени заплати

Депутатите одобриха промени в Кодекса на труда, предоставящи спомагателна отбрана на служащите в случаите на неизплатени заплати, съобщи „ Фокус ".

Законопроектът е импортиран от всички парламентарни групи. „ За " измененията на първо четене гласоподаваха 138 народни представители, „ срещу " - 0, „ въздържали се " - 1, с което те бяха признати.

С плануваните в Кодекса за труда промени се ускоряват пълномощията на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда ", като се дават пълномощия да се правят инспекции във връзка изплащането на трудови хонорари и компенсации след преустановяване на трудови правни отношения. Съгласно измененията работодателите, които дължат заплащане и обезщетение на служащите си няма да могат да вземат участие в процедури по публични поръчки като реализатори и подизпълнители.

По време на дебатите по законопроекта депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова съобщи, че пакетът от измененията в Кодекса на труда заслужават възторженостти и би трябвало да бъдат подкрепени. Според нея това е първата крачка към решаването на този значим проблем. По думите ѝ решенията по проблема би трябвало да са консенсусни.

В рамките на дебата националният представител от Българска социалистическа партия Георги Гьоков съобщи, че парламентарната му група ще поддържа тези оферти, тъй като са положителни и са упорствали за тях. Според него измененията в Кодекса на труда обаче не вземат решение казуса с неизплатени заплати до дъно. По думите му измененията не приключват практиката при насъбрани отговорности към служащите компаниите да се трансферират.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР