Депутатите приеха правила за избор на съдия в Конституционния съд

...
Депутатите приеха правила за избор на съдия в Конституционния съд
Коментари Харесай

Нови правила за избор на конституционни съдии от квотата на парламента

Депутатите одобриха правила за избор на арбитър в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Предложенията за претенденти могат да бъдат правени от народни представители в писмена форма посредством ръководителя на Народното събрание до Комисията по правни въпроси в идващите 14 дни. Номинираните би трябвало да имат висше юридическо обучение и уверение за юридическа дееспособност.

Изслушването на претендентите ще се състои навън съвещание на Комисията по правни въпроси, което ще се излъчва в действително време посредством интернет страницата на Народното събрание.

Изборът на арбитър в Конституционния съд ще се състои на съвещание на Народното събрание, което ще се излъчва в действително време посредством интернет страницата на Народното събрание. Гласуването ще е очевидно и ще се прави поотделно за всеки претендент по поредността, избрана в листата на претендентите. За определен ще се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Отсъствието на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в пленарна зала през днешния ден отсрочи разглеждането и гласуването на годишните отчети за активността на съдилищата за 2016 година и 2017 година от Народното събрание. В дневния ред на Народното събрание за тази седмица са включени годишните отчети за 2016 година и 2017 година на Висшия правосъден съвет (ВСС) и инспектората към него, на съдилищата и Върховен касационен съд, на административните съдилища и Върховния административен съд, както и на прокуратурата.

Още при започване на пленарното съвещание ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) предложи, а Народното събрание позволи, в залата да бъдат позволени представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев, ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков, както и основният прокурор Сотир Цацаров.

За разлика от всички останали обаче се оказа, че Панов не е дошъл в Народното събрание. Депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид обърна внимание на отсъствието на Панов. " Това е очевидно пренебрежение на ръководителя на Върховен касационен съд - да не се яви в зала. На председателски съвет Панов изпрати известие, че има значима среща. Този човек би трябвало да е тук и да дава отговор на въпроси. Предлагам точката да бъде отсрочена ", възмути се Хамид.

Кирилов съобщи, че пред депутатите стоят два разновидността - или да отсрочат разглеждането на годишните отчети на Върховен касационен съд и съдилищата за по-късно през днешния ден, като се опитат да се свържат с Панов и да го поканят, или да отсрочат за друга седмична стратегия.

Със 120 гласа " за ", един " срещу " и петима " въздържали се " обаче депутатите поддържаха предлагането на Хамид Хамид. Така отчетите за активността на Върховен касационен съд и съдилищата отпаднаха от тазседмичния дневен ред на Народното събрание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР