Депутатите приеха почти единодушно да отпадне българското гражданство срещу инвестиции.

...
Депутатите приеха почти единодушно да отпадне българското гражданство срещу инвестиции.
Коментари Харесай

Единодушно депутатите отмениха златните паспорти

Депутатите одобриха съвсем единомислещо да отпадне българското поданство против вложения. " За " гласоподаваха 179, срещу нямаше, 1 се въздържа . Гласуването се организира при започване на пленарния ден, който започва с разглеждане на промени в Закона за българското поданство на второ четене. Дискусия нямаше.

Предложението на Министерски съвет практиката българското поданство против вложения да бъде прекъсната се аргументира с настояването на Европейската комисия. Мотивите на Брюксел са, че всяко лице, което има поданство на страна членка, е по едно и също време жител и на съюза, и има всички права и привилегии, които произтичат от него. По-специално правото на свободно придвижване. България е измежду трите страни от Европейски Съюз, в които приемането на златен паспорт в подмяна на вложения към момента беше допустимо. Другите две са Кипър и Малта.

Мнение имаше по въпроса за преустановяване на неприключените молби, решение, взето от парламентарните комисии . Депутатът от " Възраждане " Петър Петров изиска да се вземе решение да се прекратят производства от преди 5 година или 10 година, само че да не се приключват неприключените. " Става дума за над 100 заявки, подадени преди 12 март 2021 година, когато паспорт против вложения касаеше вложението в скъпи бумаги - приказваме за вложени над 200 млн. лева Ако се одобри, тези пари ще се върнат. Не виждам за какво да ги губим ", сподели в претекстовете си депутатът.

Народните представители одобриха и параграф 9 на закона, предложение на Движение за права и свободи - съгласно който в 6-месечен период ДАНС ще извърши инспекция на всички преписки по този закон, считано от влизането в действие.
 Европейски Съюз чака страната ни да забрани „ златните паспорти “ до дни
Европейски Съюз чака страната ни да забрани „ златните паспорти “ до дни

Те облагодетелстват съмнителни персони и мрачен бизнес

Крум Зарков от Българска социалистическа партия взе отношение, че решението през днешния ден е против основаната скица за " златните паспорти " и изиска преустановяване на производствата по по-стар ред, защото няма нови молби. " След като законопроектът бъде признат, ще смъкна България от страните от Европейска комисия, в които се дават златни паспорти, изключително за хората, развявали български паспорт, без да са вложили нито един лев в нашата стопанска система ".

Хамид Хамид от Движение за права и свободи уточни, че сме съумели да свалим България от страните, посочени с пръст за продажба на българско поданство, само че не е реализиран триумф с " пребиваването на съображение вложения ". Движение за права и свободи ще внесе оферти и за този проблем, ще се мисли дали да е с по-строга регулация или напълно анулация.
 Движение за права и свободи още веднъж настоя за цялостна инспекция на
Движение за права и свободи още веднъж настоя за цялостна инспекция на " златните паспорти "

Според партията министър председателят се пробва да замете инспекцията

През януари 2022 година Жозеп Борел настоя за следващ път България и Малта да се откажат от режимите за даване на поданство и така наречен златни паспорти.

Още през 2019 година в режима на предоставяне на поданство против вложения. В началото на тази година Министерство на правосъдието също съобщи, че. От Движение за права и свободи предложиха обособен законопроект, а и включиха предложенията си в.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР