Депутатите приеха окончателно изключително важни поправки в Закона за здравето.

...
Депутатите приеха окончателно изключително важни поправки в Закона за здравето.
Коментари Харесай

НЗОК заплаща лекарствата за редки болести и след пълнолетие

Депутатите одобриха дефинитивно извънредно значими ремонти в Закона за здравето. Със законопроекта се предлага лекуването на редки болести с лекарствени артикули и диетични храни за специфични медицински цели, почнали преди навършване на 18-годишна възраст на лицата, да продължава да се заплаща със средства от държания бюджет и след навършването на тази възраст до привършване на лекуването.

По този метод ще се подсигурява достъпът до лекуване с лекарствени артикули и диетични храни за специфични медицински цели на пациентите с редки болести и обезпечаване на непрекъснатост на лекуването на тези пациенти, без значение от тяхната възраст.
 Кабинетът не разрешава новите лечебни заведения без нова здравна карта
Кабинетът не разрешава новите лечебни заведения без нова здравна карта

Денков увери, че работят стремително даже и в предизборна акция

Предлаганите промени ще способстват за превъзмогване на неподходящите последствия за здравето на пациентите с редки болести, при които и при насточщата нормативна уредба, след навършване на пълноправие се постанова спиране на лекуването заради невъзможността си да се заплащат нужните медикаменти  и диетични храни за специфични медицински цели отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване.

Предложеният законопроект ще докара до влияние върху държавния бюджет и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По данни на НЗОК, бюджетното влияние ще е в размер на 8 405,7 хиляди лева за планиран брой от 25 лица, които следва да навършат пълноправие през 2024 година и е належащо да продължат лекарствената си терапия.

От ПП-ДБ установяваха, че да си пациент в България по никакъв начин не е елементарно. Около 6% от популацията в една страна са хората с редки заболявания. В същото време непрестанно пораства броят на редките болести.

Социалистът Георги Гьоков уточни, че мярката е смислена. Около 450 000 българи страдат от редки заболявания , по думите му.
 Онкоболните - и доплащат, и ги разкарват, и не ги лекуват добре
Онкоболните - и доплащат, и ги разкарват, и не ги лекуват добре

ПЛаща се за избор на лекарски екип, проучвания, медикаменти, биопсия, хирургия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР