Депутатите приеха нови поправки в механизма за разследване на главния

...
Депутатите приеха нови поправки в механизма за разследване на главния
Коментари Харесай

Депутатите отново редактираха механизма за разследване на главния прокурор

Депутатите одобриха нови ремонти в механизма за следствие на основния прокурор, като процедурата в пленарната зала мина относително бързо - без спор и изявления от народните представители.

Новите промени в Закона за правосъдната власт плануват определеният пъкъл хок прокурор да може да ревизира освен основния прокурор, само че и сигнали против неговите заместници.

Законопроектът беше признат на първо четене със 134 гласа " за ", 90 " въздържал се " и 31 " срещу ". Той е препоръчан от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ), като негови вносители са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов.

До законодателните промени се стигна, откакто Прокурорската гилдия не назначи Даниела Талева, определена за първия, който да проверява сигнал против основния държавен обвинител Борислав Сарафов. Сигналът обаче е от времето на Сарафов като заместител на неговия предходник Иван Гешев. А в Закона за правосъдната власт липсваше съответен текст, който да разрешава пъкъл хок прокурора да ревизира сигнали против заместниците.

Неяснотите към правните текстове бяха и аргумента Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) да отсрочи препоръчаното назначение на арбитър Даниела Талева от Софийския градски съд.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР