Депутатите приеха на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение

...
Депутатите приеха на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Облекчават получаването на помощите за деца с починали родители

Депутатите одобриха на първо гласоподаване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за фамилни помощи за деца (ЗСПД). Вносител на законопроекта е Министерски съвет.

Без диспути народните представители гласоподаваха единомислещо със 108 гласа " За ".

Основният претекст на законопроекта е нуждата от прецизиране на нормативната уредба, гарантираща правото на месечни фамилни помощи за деца с един или двама умряли родители. Промените са свързани с ясното и категорично регламентиране, че облекчения режим за разпределяне на месечните помощи по член 7 и член 8 от ЗСПД (месечни помощи за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение и месечни помощи за развъждане на дете до една година) е използван за децата и от двете вероятни групи. За още по-голяма изясненост се употребява формулировката на настоящия член 8е от ЗСПД, а точно " деца без право на наследствена пенсия от умрял родител ". Отчетена е и хипотезата в която децата имат право на наследствена пенсия от умрял родител. В спомагателните разпореждания на ЗСПД се предлага включването и на дефиниции за двете групи деца според от това дали имат право на наследствена пенсия по член 82, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване.

Чрез предлаганите промени ще се унифицира приложението на ЗСПД във връзка с тази група уязвими деца. Безспорно по-големите компликации при развъждането на деца с умряли родители са подбудени от справедливи условия. Поради това помощите за тези деца ще продължат да се дават в омекотен режим без рентабилен тест.

Предлаганата законодателна смяна ще способства освен за по-ясната уредба на поддръжката за децата с умряли родители, само че и за по-доброто класифициране на тази поддръжка в Закона. По този метод ще се предотврати особеното пояснение и използване на нормативните разпореждания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР