Депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и

...
Депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и
Коментари Харесай

Нови електронни услуги прие парламентът

Депутатите одобриха на първо гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за особените залози. Вносител е Министерски съвет.

Народните представители гласоподаваха единомислещо със 171 гласа " За ", без нито един срещу и въздържали се.

От парламентарната група на " Възраждане " заявиха, че ще поддържат законопроекта с мотив, че има добра отбрана на персоналните данни. Между първо и второ четене от групировката на Костадин Костадинов ще създадат оферти.

Законодателната самодейност цели даването на качествени, ефикасни и леснодостъпни електронни услуги за жителите и бизнеса посредством основаване, поддържане и развиване на функционален и благонадежден електронен Централен указател на особените
залози към Агенцията по вписванията.

Предвижда се построяването на лична електронна партида на залогодателя и обезпечаването на регистриран достъп до делата и съдържащите се електронни облици на документи. Осигурява се гласност на актовете, подлежащи на оповестяване в регистъра при съблюдаване условията за отбрана на персоналните данни. С плана на закон се уточняват образците на заявките за регистриране, изтриване и оповестяване на актове, както и се урежда опция за премахване на позволени от заявителя неизправност.

Законопроектът обезпечава опцията за сключване на заявките и другите документи в електронна форма и основава опцията за регистриране на необикновен
залог върху съвкупността от вписаните в регистъра на покритието активи от покритието, според Закона за покритите облигации. Уредено е също при несъгласие сред текста на документа на непознат език и на превода на български език, преимущество да има преводът на български език и се вменява обвързване на длъжностните лица по вписванията да правят служебна инспекция за съществуване на документи с нотариално удостоверени автограф и наличие.

Проектът на закон задължава съда, държавните органи, органите на локалното самоуправление и локалната администрация, както и лицата, на които е предоставено упражняването на обществена функционалност, организации, предоставящи публични услуги, в това число банките; да нямат право да изискват доказването на условия и представянето на актове, които са оповестени в Централния указател на особените
залози. Въведена е също и опцията при подаване на заявление заявителят да може да се употребява от показаните към този момент в предходно произвеждане пред регистъра документи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР