Депутатите приеха на първо четене законопроекти за изменение и допълнение

...
Депутатите приеха на първо четене законопроекти за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Депутатите приеха нови правила за авторското право

Депутатите одобриха на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права. Вносители са Министерски съвет (МС) и националният представител от ПП/ДБ и някогашен министър на електронното ръководство Божидар Божанов.

Депутатите гласоподаваха за законопроекта на Министерски съвет със 100 гласа " За ", 23 гласа " срещу " и 15 гласа " въздържали се ". Законотворците одобриха и предложенията за промени на Божанов единомислещо - със 148 гласа " За ".

За реализиране на задачите на европейската Директива 2019/789 в законопроекта са възприети три съществени момента: приложение на правилото на " страна на генезис " във връзка с предлаганите от радио- и телевизионните организации " спомагателни онлайн услуги " ; разширение обсега на наложителното групово ръководство към нови технологии за препредаване, както и регулирането на така наречен " директно въвеждане ", явяващо се най-разпространената технология за разпространяване на телевизионни стратегии.
 Оправдаваме пред Европейски Съюз бавните промени за авторското право с късите парламенти
Оправдаваме пред Европейски Съюз бавните промени за авторското право с късите парламенти

В позиция по делото за несъобразяване на законодателството ни с евродиректива две години след периода

Измененията в осъществяване на Директива 2019/790 плануват нови правила за авторско право, приспособени към условията на софтуерния прогрес и построяването на Цифров обединен пазар в границите на Европейския съюз. Законопроектът обръща изключително внимание на цифровото и трансграничното потребление на предпазено наличие, като основава наложителни изключения и ограничавания от авторското право, ориентирани към отбраната на публични ползи в " цифровия свят ". Предвидени са ограничения за улеснение на лицензионните практики за разпространяването на творби, намиращи се отвън комерсиално обращение, както и за улеснение на предлагането на достъп до аудиовизуални творби в платформи за видео по поръчка. Улеснено е и потреблението на творби, които се явяват по този начин наречено публично притежание. Не на последно място, основава се ново сродно право на издателите на изявления в пресата и се вкарват правила за потреблението на предпазено наличие от доставчиците на онлайн услуги, които съхраняват и оферират достъп до качено от потребителите наличие. Предвидени са и специфични правила за гарантиране на заслужено заплащане за създателите и артистите-изпълнители.
 Европейска комисия съди България и още 10 страни поради директивата за авторското право
Европейска комисия съди България и още 10 страни поради директивата за авторското право

Държавите не са уведомили Европейска комисия за признатите ограничения за транспонирането на директивата

Освен измененията, свързани с евродирективите, със законопроекта се оферират и някои промени и допълнения, ориентирани към рационализиране на съществуващата правна уредба , като включително е осъществено и обширно понятийно уеднаквяване, в това число в други закони, където са употребявани съответните понятия.

Вторият законопроект, чиито вносител е депутатът от ПП/ДБ Божидар Божанов, е обвързван с публикуването на научна литература , чиято фундаментална цел е разпространяването на знанието до оптимално необятен кръг от заинтригувани лица. Предвижданите промени вкарват правото на създателите (учени) да разгласяват в обществени, некомерсиални складове своите изявления преди или след публикуването им в научните журнали. Според Божанов с промените ще бъде реализиран по-добър режим на гласност и разпространяване на научна литература.
 България е измежду последните места по събираемост на награди за прилагане на музика
България е измежду последните места по събираемост на награди за прилагане на музика

Представители на CISAC и Музикаутор се срещнаха със заместник-министъра на културата и ръководителя на НС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР