Депутатите приеха на първо четене със 142 гласа за и

...
Депутатите приеха на първо четене със 142 гласа за и
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене бюджета на НЗОК

Депутатите одобриха на първо четене със 142 гласа " за " и 60 " срещу " бюджета на Здравната каса. По-рано тази седмица народните представители от бюджетната и от здравната комисия го отхвърлиха, тъй като депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи не го поддържаха.

Бюджетът въпреки всичко през днешния ден получи поддръжката на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, само че с ангажимента, че самите те ще предложат промени сред първо и второ четене.

" Категорично ние няма да подкрепим сред първо и второ четене параграми 11 и 16 в бюджета на НЗОК ", съобщи Костадин Ангелов, ПГ на ГЕРБ Съюз на демократичните сили.

Срещу план-сметката за касата гласоподаваха предстоящо от Българска социалистическа партия за България, Има Такъв Народ и Възраждане.

" За следващ път прави усещане, че колкото и да нарастват средствата в бюджета на касата с всяка последваща година, достъпът на жителите до опазване на здравето си остава постоянно еднакъв. Уж са здравноосигурени, а се постанова да заплащат до 50% от медицинските услуги ", сподели Маргарита Махаева, ПГ на " Възраждане ".

" Този бюджет остава надалеч от съвършения бюджет, който българското опазване на здравето чака отдавна - бюджет, който да дава решения най-малко за главните проблеми в системата на опазването на здравето в страната ", посочи Георги Гьоков, ПГ на Българска социалистическа партия за България.

" Няма по какъв начин да подкрепим този бюджет заради неналичието на цялостна визия за смяна. Промените са прекомерно скромни и несъществени и не водят до радикална смяна в цялата конструкция ", съобщи Станислав Балабанов, Има Такъв Народ.

Зад бюджета предстоящо застанаха от ПП-ДБ, както и самият министър на опазването на здравето, който го дефинира като най-хубавия бюджет от последните години.

" Народното събрание има уговорката да одобри финансовата рамка. Качеството на опазването на здравето, организацията му, не са ангажимент на националното заседание. Те са ангажимент на структурите, които употребяват тези средства, с цел да може да се реализира смяната, която целим ", посочи Александър Симиджиев, ПГ на ПП-ДБ.

" Откровено казано не мога да схвана за какво ние се противопоставяме на този закон за НЗОК. Аз проследявам бюджетите на хубавичко каса от 15 години и това е най-хубавият бюджет. Той е и структуриран както би трябвало в посока на извънболнична помощ, в посока на извънболнична помощ ", посочи Христо Хинков, министър на опазването на здравето.

Работата на депутатите продължава с гласоподаване на първо четене на закона за бюджет на държавното публично осиогуряване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР