Депутатите подкрепиха напълно единодушно предложеното от Министерския съвет въвеждане на

...
Депутатите подкрепиха напълно единодушно предложеното от Министерския съвет въвеждане на
Коментари Харесай

Какво означава ”извънредно положение”?

Депутатите поддържаха изцяло единомислещо препоръчаното от Министерския съвет въвеждане на изключително състояние у нас. Това значи, че правата и свободите на жителите могат да бъдат ограничавани.
B cлyчaя цeлтa e мoтивиpaнa c ĸoopдиниpaнe, opгaнизиpaнe нa дeйcтвиятa нa ĸoмпeтeнтнитe дъpжaвни opгaни във вpъзĸa c oбявeнaтa oт Cвeтoвнaтa здpaвнa opгaнизaция cпeшнocт зa oбщecтвeнoтo здpaвe пo oтнoшeниe нa зaбoлявaнeтo СОVІD-19.

Ето какво не може да бъде неразрешено съгласно Конституцията:

Чл. 28.
Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се санкционира като най-тежко закононарушение.

Чл. 29.

(1) Никой не може да бъде подлаган на изтезание, на грубо, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото непринудено документално единодушие.

Чл. 30.
(1) Всеки има право на персонална независимост и цялост.
(2) Никой не може да бъде арестуван, подлаган на оглед, обиск или на друго посягане върху персоналната му цялост с изключение на при изискванията и по реда, избрани със закон.
(3) В категорично посочените от закона неотложни случаи способените държавни органи могат да задържат жител, за което неотложно уведомяват органите на правосъдната власт. В период от 24 часа от задържането органът на правосъдната власт се произнася по неговата правомерност.
(4) Всеки има право на адвокатска отбрана от момента на задържането му или на привличането му като обвинен.
(5) Всеки има право да се среща уединено с лицето, което го пази. Тайната на техните известия е неприкосновена.

Чл. 31.
(1) Всеки упрекнат в закононарушение следва да бъде предаден на правосъдната власт в законно избрания период.
(2) Никой не може да бъде принуждаван да се признае за отговорен, нито да бъде наказан единствено въз основа на неговото признание.
(3) Обвиняемият се счита за почтен до определяне на противното с влезнала в действие присъда.
(4) Не се позволяват ограничавания на правата на обвинения, надхвърлящи нужното за реализиране на правораздаването.
(5) На лишените от независимост се основават условия за реализиране на главните им права, които не са лимитирани от действието на присъдата.
(6) Наказанието отнемане от независимост се извършва само в местата, избрани със закон.
(7) Не се погасяват по отминалост наказателното гонене и осъществяването на наказването за закононарушения срещу мира и човечеството.

Чл. 32.
(1) Личният живот на жителите е ненарушим. Всеки има право на отбрана против противозаконна интервенция в персоналния и фамилния му живот и против посягане върху неговата чест, достолепие и положително име.
(2) Никой не може да бъде наблюдаван, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други сходни дейности без негово познание или макар неговото категорично противоречие с изключение на в плануваните от закона случаи.

Чл. 37.
(1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на изповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата спомага за поддържане на толерантност и почитание сред вярващите от другите вероизповедания, както и сред вярващи и невярващи.
(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде ориентирана против националната сигурност, публичния ред, националното здраве и морала или против правата и свободите на други жители.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР