Депутатите отложиха свободния пазар на ток с една година, тоест

...
Депутатите отложиха свободния пазар на ток с една година, тоест
Коментари Харесай

Последно: Свободният пазар на тока се отлага за 1 юли 2025-а

Депутатите отложиха свободния пазар на ток с една година, т.е. от 1 юли 2025 година Досега с промени в Закона за енергетиката, битовите консуматори трябваше да излязат на свободния пазар на 1 юли тази година.

Вносители на измененията са Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и ГЕРБ с Движение за права и свободи. Това бяха три разнообразни законопроекта, само че в следствие се сплотиха в един общ, защото всъщност предложенията са едни и същи.

Според сегашните текстове на закона, които са от октомври м.г., от 1 юли НЕК трябваше да престане да е публичен снабдител на ток, а КЕВР - да не дефинира квоти на централите за контролирания пазар. Цените на тока в преходния интервал - до 2026 година, би трябвало да се дефинират от държавното управление.

Крайните доставчици - сдруженията на " Електрохолд ", ЕВН и " Енерго-Про ", трябваше да купуват тока от борсата, а разликата сред избраната от кабинета цена и тази на борсата да се покрива от фонд " Сигурност на електроенергийната система ".

Изискването за 100% свободен пазар на ток на едро е изискване за второто заплащане в проекта за възобновяване и резистентност. 

Вчера на енергийна комисия депутатите одобриха и план на решение за поддръжка на препоръчаната от Министерския съвет обновена Пътна карта за климатична индиферентност. Тя представя по интервали целевите ограничения и политики, както и основни стадии от развиването на електроенергийния бранш, с отчитане на развиването на други основни браншове на стопанската система.

Днес обаче по предложение на Българска социалистическа партия тя отпадна за гласоподаване от дневния ред. 

" Пътната карта ще погуби нашите въглищни райони. Този проект не дава отговор на въпроса – по какъв начин по този начин ние изнасяме въглища за Сърбия и Македония и след това внасяме ток? Нима те там не замърсяват? Как по този начин в една прилежаща Турция могат да си пуфкат комините колкото си желаят и ние да дишаме техния въздух. Затова ние от Българска социалистическа партия желаеме преразглеждане на Зелената договорка, тъй като България извърши своя ангажимент за излъчванията от 1990-а година Намалихме ги с 43%. Нищо не постанова приемането на тази Пътна карта. Тя не взема решение нито един проблем ", аргументира се Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия и очевидно съумя да повлияе на депутатите задоволително, с цел да ги убеди и да не я гласоподават през днешния ден в пленарната зала. 

След дадена 30-минутна отмора, Българска социалистическа партия се върнаха с ново предложение. Настояха са отсрочване на либерализацията на пазара на ток с 3 години, само че депутатите не го одобриха. 

" Бяхме на среща с протестиращите миньори, чухме техните претенции и желаеме да предложим реакция, които отразяват техните стремежи ", изясни Нинова за неочакваната смяна. 

Радослав Рибарски от ПП-ДБ обаче изясни, че не вижда за какво би трябвало да се прави това непрестанно отсрочване. По думите му няма какво да се промени за този период. 

Нинова обаче бе безапелационна, че по този метод няма да се оскъпи токът с 20% и ще оказват помощ на милиони фамилии. 

Снимка: Агнес Методиева 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР