Депутатите отложиха с половин година влизането в сила на закона

...
Депутатите отложиха с половин година влизането в сила на закона
Коментари Харесай

Отложиха с 6 месеца закона за социалните услуги

 Депутатите отложиха с половин година влизането в действие на закона за обществените услуги. Предложението е на ПГ на " Обединени патриоти " и бе гласувано на първо и второ четене в пленарната зала в един ден.

" За " бяха 143-ма, четирима депутати бяха срещу, а двама се въздържаха.

Настоящият закон трябваше да влезе в действие от 1 януари следващата година, само че текстове в него провокираха огромно публично неодобрение и разногласия.Така, след днешното решение, наредбите ще са в действие от 1 юли 2020, като през това време текстове ще бъдат подложени на необятна социална полемика.

Миналата и тази седмица новият обществен министър Деница Сачева организира серия от съвещания с всички парламентарни групи по тематиката.

Александър Сиди, един от вносителите от Оперативна програма, изясни, че концепцията е да се организира стойностен спор, смисълът на отлагането е да бъдат направени и задоволително корекции по противоречивите текстове. Целта е и да се избегне опълчване сред хората, групите, които имат свои терзания, акцентира депутатът.

От Българска социалистическа партия укориха ръководещите в неглижиране на публичното неодобрение и в нечуваемост. Истинската причина може и да е, че МТСП не е готово с нужната подзаконова нормативна база,предположи Кристиан Вигенин. От левицата считали да се извърнат за пояснение към Конституционния съд.

Светлана Ангелова, зам.-председател на обществената комисия от ГЕРБ, не отхвърли, че има боязън в обществото, основава се неуравновесеност, която не дава отговор на истината и по тази причина ръководещите били обезпокоени. Настаняването на дете отвън фамилията е последна мярка и единствено в случаите на опасност на живота и здравето му със правосъдно предписание, акцентира Ангелова.Тя стимулира изработването на Закона за обществените услуги с нуждата от профилирана законодателна уредба в тази област, от по-строг надзор на обществените услуги и повишение на условията за качеството им.

" Атака " изиска Законът за обществените услуги да бъде изцяло анулиран и да стартира неотложно работа по изцяло нов - Народното събрание отхвърли настояването. Десислав Чуколов разяснява, че сегашните разпореждания позволяват навлизането на НПО-та в обществената сфера, изземва се държавна функционалност каквато е грижата за популацията.

Мнозинството не одобри също законопроекта на Движение за права и свободи, в който концепцията за даване на обществени услуги се заменя с концепцията за даване на обществена грижа и поддръжка напълно в интерес на жителите. Затова те оферират и смяна в името - от Закон за обществените услуги в Закон за обществената поддръжка.

Председателят на обществената комисия Хасан Адемов уточни, че съгласно Движението законът не би трябвало да влезе в действие от 1 януари, въпреки че те не поддържат нито един от законопроектите.Той акцентира, че НПО-та и в този момент се включват в общественото подкрепяне, само че в закона се планува да се увеличи контролът върху тях като се изисква лицензирането им. Те не стоят и на " вход-изход " на държавното финансиране, безапелационен е Адемов.

Държавният бюджет финансира обществените услуги, включени в обществената карта за обществените услуги, всички други, в които вземат участие Неправителствени организации, се финансират от техните източници, опроверга тезата на съперниците на закона ръководителят на обществената комисия. Проблемът не е в отнемането на децата от обществените служащи, а в това, че няма кой да гледа изоставените деца, заключи Хасан Адемов. По думите му, работата на обществените служащи е да връщат тези деца в биологичните им фамилии, а не да ги лишават от тях.

Народно събрание отхвърли и текстовете на " Воля " за отсрочване с една година влизането в действие. Елена Пешева също подчертава, че се дава опция на неправителствените организации да трансфорат обществените услуги в собствен бизнес, само че шест месеца са незадоволителни да се създадат промени и необятна полемика.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР