Депутатите от ресорната комисия приеха промените в Конституцията - влизат

...
Депутатите от ресорната комисия приеха промените в Конституцията - влизат
Коментари Харесай

Ресорната комисия прие окончателно промените в Конституцията - във вторник влизат в зала

Депутатите от отрасловата комисия одобриха измененията в Конституцията - влизат в зала във вторник. Парламентарната комисия се събра за втори ден на изключително съвещание.nДепутатите от комисията по конституционни въпроси одобриха промените в главния закон.nВчера те имаха различия по част от текстовете.bВъпреки рецензиите от конституционалистите описът от хора, всред които ще може да се избира длъжностен министър председател, остана, предава Българска национална телевизия. 

" Ние посочихме, че използваме гръцкия образец за това решение. В Гърция ръководителят на Върховен касационен съд също е в описите. Така че това по-скоро ускорява събитието, че служебният кабинет не би трябвало да бъде партийно привързан. Той не се е явявал - няма политически мандат от обществото. Така че по-скоро това ускорява неговото неполитическо ", съобщи Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

" Хората, които са планувани, ще бъдат в спор на ползи, какъвто е ръководителят на Сметната палата или неговите заместници ", разяснява проф. Наталия Киселова, учител по конституционно право.

" Дано няма служебно държавно управление скоро. Ние приехме значими промени на непрекъсваемост на Народното събрание, тъй че да управлява държавното управление ", добави Радомир Чолаков, ръководител на конституционната комисия.

С поставените периоди в преходните разпореждания излиза, че актуалният Висш съдебен съвет и изпълняващият функционалностите основен прокурор ще останат на постовете си евентуално още година.

Велислав Величков, " Правосъдие за всеки ": Висш съдебен съвет е с изминал мандат и по този начин ще изкара две години след мандата си и основният прокурор е изпълняващ функционалностите. Не разбирам за какво би трябвало да се поставят толкоз дълги периоди в преходните и заключителни разпореждания. Един злепоставен състав на Висш съдебен съвет ще остане ".

" Обективно видяно минималният период за правене на законопроекта е месец март. Това е нов законопроект. Шест месеца са един рационален период целият развой да завърши. Важно е българското общество да е предостатъчно, сътрудниците също да са удовлетворени ", сподели още министърът на правораздаването Атанас Славов.

" Възраждане " предизвестиха - ще създадат искане в Конституционния съд за анулация на измененията.

Народните представители взеха решение:

Избори за Народно заседание се създават не по-късно от 1 месец преди приключване на периода на пълномощията на настоящото Народно събрание. С полагането на клетвата на новите народни представители се приключват пълномощията на предходното Народно заседание.

Служебен министър председател се избира всред:

- Председател на НС;
- Председател на ВКС;
- Управител или подуправител на БНБ;
- Председател или заместник-председател на Сметната палата;
- Омбудсмана или заместник;
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР