Депутатите от новоизбраното 49-то Народно събрание не успяха да изберат

...
Депутатите от новоизбраното 49-то Народно събрание не успяха да изберат
Коментари Харесай

Новият парламент отново не си избра председател. Първото му заседание ще продължи цяла седмица

Депутатите от новоизбраното 49-то Народно заседание не съумяха да изберат ръководител и в четвъртък. Така първото им съвещание, което може да бъде закрито едвам след този избор, на процедура ще продължи цяла седмица. Следващият опит това да се случи ще бъде идната сряда – след почивните дни поради Великден.

Работният ден в пленарната зала в четвъртък продължи единствено към минута. След като народните представители заеха местата си, председателстващият като най-възрастен измежду тях – Вежди Рашидов от ГЕРБ, попита дали има нови номинации за ръководител.

Тъй като такива нямаше, той разгласи, че ще продължат работа идната сряда от 10:00 часа, с цел да имат „ повече време за размисъл “.

„ При тази патова обстановка няма какво друго да създадем “, сподели още Рашидов преди сътрудниците му да се разотидат.

По време на откриващото им съвещание преди ден за председателския пост бяха издигнати Росен Желязков от ГЕРБ и Петър Петров от „ Възраждане “. Никой от двамата обаче.

Този избор се оказа. Тогава депутатите избраха като след тридневни неупсешни опити.

В сряда от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) предложиха Народното събрание да бъде управлявано на ротационен принцип от двете представители на двете първи политически сили, само че тази концепция не беше подложена на гласоподаване.

В коридорите водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се разгласи срещу това предложение, изтъквайки, че парламентарната процедура допуска ръководителят да бъде излъчен от първата политическа мощ. Такова условие обаче не е записано в парламентарния устав и в годините обратно се е случвало титулярът на поста да не е от най-голямата парламентарна група.

Очаква се в четвъртък депутатите от киалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да проведат нова среща, на която да излъчат контактна група сред двете политически сили. Нейната задача ще е да дефинира главните законодателни цели.

Те разговаряха към два часа и в сряда, след което Десислава Атанасова от ГЕРБ сподели, че ще бъдат направени работни групи в търсене на консенсус сред всички парламентарни политически сили за предпочитаните законодателни начинания в новото Народно заседание.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР