Депутатите от конституционната комисия в НС ще заседават извънредно в

...
Депутатите от конституционната комисия в НС ще заседават извънредно в
Коментари Харесай

Комисията по конституционни въпроси заседава извънредно в събота

Депутатите от конституционната комисия в Народно събрание ще заседават изключително в събота, а дотогава ще се изчака да се внесат измененията сред първо и второ четене на измененията в Конституцията, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Срокът сред първо и второ четене е до петък 18:00 часа.

“Нямам срещу да се работи събота и неделя, само че в случай че срокът за оферти сред първо и второ четене на измененията в Конституцията изтича в петък, ми се искаше да имаше малко повече време, в което обществеността да може да прегледа измененията и да дадат противоположна връзка ”, счита Никола Минчев от ПП-ДБ. Той разяснява, че политическите управления имат предпочитание да бъдат признати измененията в главния закон по-бързо.

" Аз показах мнение, че няма смисъл съвещанието на комисията още в събота да се организира ”, сподели още Никола Минчев.


Депутатът от Политическа партия съобщи и, че се готвят промени в главния закон, които да отчетат рецензиите по време на публичните разисквания. “По мотив избора на длъжностен министър председател работим да се разшири листата от хора, които могат да го избират, при сегашните оферти се цели той да бъде избиран от трима души ”, акцентира Никола Минчев.


Според него има възможност измененията, откакто бъдат признати, да бъдат пратени за пояснение в Конституционния съд, само че няма да има терзания.

“Според мен в частта, в която ограничаваме пълномощията на президента, ми се коства предстоящо президентът да сезира Конституционен съд. В частта правосъдна власт не мога да предвиждам кой ще сезира Конституционен съд, тъй като готвените промени там кореспондират на настояванията на обществеността и на институциите, тъй че по-скоро опозицията би сезирала ”, добави Никола Минчев.

На съвещанието си по-рано комисията съумя да одобри процедурни правила за избора на нов състав на Конституционния съд. С това започва и процедурата за избор на нови членове на Конституционен съд от парламентарната квота. Решението бе прегледано като първа точка на съвещанието. Проектът на решение е импортиран от Христо Иванов, Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски в края на предходната седмица.

БГНЕС напомня, че парламентарната квота в Конституционния съд към момента не е попълнена. Това трябваше да се случи през ноември 2021 година, а през 2024 година, следва да бъде направено новото възобновяване на Конституционен съд. Тогава изтичат мандатите на назначените от президента проф. Мария Карагьозова и Филип Димитров, Константин Пенчев, определен от Народното събрание и Таня Райковска, определена от висшите съдии.

Номинациите ще се вършат документално от народните представители в период от 10 дни след приеманието на процедурните правила. Те ще бъдат оповестени на уеб страницата на Народно събрание и ще бъдат изслушани от комисията. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР