Депутатите от Комисията по правни въпроси в Народното събрание приеха

...
Депутатите от Комисията по правни въпроси в Народното събрание приеха
Коментари Харесай

Домашното насилие ще се наказва и при интимна връзка

Депутатите от Комисията по правни въпроси в Народното събрание одобриха на първо гласоподаване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашното принуждение. Вносители на законопроекта са Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и група народни представители.

Народните представители гласоподаваха с 12 гласа " За ", 6 гласа " въздържали се ".

В законопроекта се планува домашното принуждение да се санкционира и при " интимна връзка ". Определението за " интимна връзка ", записано в законопроекта е следното: непринуден релативно дълготраен съюз сред две лица, който поражда и съществува като физическо положение, без да е належащо спазването на правно контролирана процедура и без значение дали лицата споделят едно домакинство, като водещ детайл е строго персоналният темперамент на техните връзки. Целта е да се даде още по-голяма отбрана на по-голям кръг лица.

Депутатът от парламентарната група на ПП/ДБ Надежда Йорданова показа законопроекта и прикани да не се търси страшилище там, където няма такова.

Депутатът от " ИТН " (ИТН) Гроздан Караджов съобщи, че нито един експерт не има вяра, че една такава дефиницията за интимна връзка ще свърши работа на съда и ще опази жертвата. Или ще би трябвало да има втора формулировка за фактическо съпружеско общуване или се оставя глуха, правна норма, която се трансформира в пиар, посочи Караджов. Каквато и формулировка да се запише, щяло да се изпусне някого и ще стартира да се злоупотребява. Трябва или напълно да се откажем от формулировка за " интимна връзка ", или ще произведем халосен изстрел. Трябва да отидем на механизъм, който да открива положение на интимна връзка или интимно отношение, разяснява депутатът.

Мая Димитрова от Българска социалистическа партия съобщи, че " фактическото съпружеско общуване " не би трябвало да отпада от Закона за домашното принуждение. Дефиницията интимна връзка няма да реализира стремежи предпазен резултат и ще бъде неработеща, уточни тя.

Правосъдният министър Атанас Славов добави, че Министерство на правораздаването поддържа направената законодателна самодейност домашното принуждение да се санкционира и при интимна връзка. Той настоя да се разиска дали дефиницията фактическо съпружеско общуване да остане, а към него да се добави понятието " интимна връзка ".

По-рано комисията прие на първо четене и промени в Наказателния кодекс за по-тежки санкции за междинна и лека телесна щета. 

Припомняме, че във вторник парламентарните групи на Движение за права и свободи, ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ в Наказателния кодекс и в Закона за отбрана от домашно принуждение, които плануват домашното принуждение да се санкционира и при интимна връзка, а наказванията за причиняване на лека и междинна телесна щета да бъдат увеличени. Повод за препоръчаните промени са следващите случаи на принуждение над дами, най-драстичният от които е над 18-годишната Дебора. В тази връзка ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на Народното събрание на 7 август за първо гласоподаване импортираните законови промени и ново разискване на Закона за допълнение на Закона за правосъдната власт. Затова и Правната комисия се събра през днешния ден да прегледа текстовете преди парламентарната сесия.
 Първа стъпка към по-тежки санкции за междинна и лека телесна щета Обновена
Първа стъпка към по-тежки санкции за междинна и лека телесна щета

Правната комисия в Народното събрание одобри на първо четене промени в Наказателния кодекс
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР