Депутатите от Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание приеха

...
Депутатите от Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание приеха
Коментари Харесай

Ресорната комисия в НС: Разделиха ВСС на две, главният прокурор с мандат 5 години

Депутатите от Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание одобриха по този начин наречената правосъдна промяна. Това стана ясно по време на съвещанието на отрасловата парламентарна комисия, на която разискаха измененията в Основния закон. Двете съществени вести са, че Висш съдебен съвет е разграничен на два съвета, а мандатът на основния прокурор се понижава от 7 на 5 години.

Гласуването в комисията не е дефинитивно. Предстои второ и трето четене на промените в главния закон в пленарна зала.

Комисията одобри ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) да се назначават от президента на републиката по предложение на Висшия правосъден съвет за период от седем години. Текстовете плануват президентът да не може да откаже назначението и освобождението при наново направено предложение. Предвижда се още административните ръководители на съдилищата да могат да се преизбират единствено за още един мандат.

Висшият правосъден съвет (ВСС) също се разделя на два обособени съвета - Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите.

Конституционната комисия реши основният прокурор да се избира от Висшия прокурорски съвет без право на преизбиране за период от пет години. Депутатите одобриха на второ гласоподаване административните ръководители в прокуратурата да се назначават за период от пет години с право на още един мандат. Депутатите разписаха още за осъществено закононарушение от общ темперамент основният прокурор да може да се проверява.

Конституционната комисия отхвърли предлагането на Има Такъв Народ обвинител номер 1 до се избира директно от гласоподавателите.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР