Депутатите от ИТН, ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“ направиха опит за

...
Депутатите от ИТН, ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“ направиха опит за
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Законът за колекторите засяга интереси за 4 млрд. лв.

Депутатите от Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане “ направиха опит за протест на законопроекта за регулация на колекторските компании, препоръчан от вицепремиера Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия. Те пробваха този законопроект да не бъде прегледан в комисията по правни въпроси.

„ Няма закон, който да е минавал през такава процедура и такива разисквания, каквито ние сме създали и ви предлагаме “, съобщи вицепремиерът при започване на съвещанието на Комисията по конституционни и правни въпроси.

„ Ако ми извадите и един закон, признат от Народно заседание по този ред, ще ви поздравя. Всички процедури - вътрешно държавни, публично разискване, оценка за влияние, минало през Министерски съвет, минали през неправителствен бранш, съветвано с Българска народна банка - подготвен закон, който взема решение въпроса на хиляди българи и поставя спирачка пред съмнителния оборот на 4 милиарда лева в България и вие ми казвате, че ви би трябвало още време, с цел да го разгледате? “, съобщи Нинова реторично към народните представители.

По думите ѝ това е тяхно право, само че ги прикани, в случай че има други причини, с изключение на потребността от още време за четене, коментиране и осмисляне на този закон, да ги кажат непосредствено.

Пред членовете на правната комисия Корнелия Нинова изложи в детайли стъпките, през които е минал законопроектът за регулация на колекторските компании:

06.01.2022 година - Заседание на Експертния съвет по политика и правораздаване, свикано според съглашението за държавно управление.

14.01.2022 година - Изпращане на първия вид направен от този съвет в Министерството на стопанската система.

20.01.2022 година - Среща в Министерството на стопанската система с неправителствения бранш - това са всички потребителски организации, мнения по първичния вид и декларация за поддръжка от Неправителствени организации.

25.01.2022 година - Възлагане правенето на цялостна оценка на влияние.

4.02.2022 година - Стартиране на публични съвещания на портала на Министерския съвет, 14-дневен период за публични разисквания.

8.02.2022 година - Изпращане на пакета документи за координиране с министерствата.

18.02.2022 година - Изпратено писмо за консултация до Българска народна банка.

10.03.2022 година - Първоначален вид с отразени бележки от публичните съвещания и съгласуването с министерствата е импортиран в Министерски съвет.

11.03.2022 година - Среща в Министерството на стопанската система с представители на участниците в ръководещата коалиция с спомагателни оферти, спомагателен период от 7 дни за показване и дефинитивно оформяне на текста.

18.03.2022 година - Получени мнения от “Продължаваме смяната “, “Демократична България “ и “Има подобен народ “, всички до едно включени в този законопроект.

22.03.2022 година - Изпратено е до участниците в Експертния съвет - последния вид на законопроекта.

25.03.2022 година - Законопроектът е изпратен в Министерски съвет.

31.03.2022 година - Приет е от Министерски съвет с всички корекции и оферти на всички партии в ръководещата коалиция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР