Депутатите от Европейския парламент одобриха на пленарна сесия в Страсбург

...
Депутатите от Европейския парламент одобриха на пленарна сесия в Страсбург
Коментари Харесай

Нови правила за влизане и излизане в ЕС

Депутатите от Европейския парламент утвърдиха на пленарна сесия в Страсбург проектодиректива за влизането в деяние в Европейски Съюз на нова система за надзор при пресичането на границите. Става дума а системата (Entry/Exit System), предопределена за надзор на влизането в Шенгенската зона за 90 и 180 дни и излизането на лица от трети страни. Еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и поданството Димитрис Аврамопулос сподели, че приоритет на Еврокомисията е да се подсигурява контролът по външните граници на Европейски Съюз, консолидирането на Шенгенската зона и унифицирането й.

Предлаганата система ще бъде автоматизирана. С нейна помощ граничните служби ще ревизират данните в биометричните паспорти на лицата, идващи с безвизов режим с Европейски Съюз, по този начин и от страни, в които приемането на виза е наложително. В микросхема в паспорта ще бъдат въведени фотография на притежателя и пръстовите му отпечатъци.

Автоматичната система ще сверява направената от нея фотография на лицето с електронната снимка в паспорта. Така ще се подсигурява надзор върху незаконната миграция. При излизане системата ще пресмята какъв брой време е прекарало лицето в Европейски Съюз и дали не е надвишило позволения по визата му период. Еврокомисар Аврамопулос сподели още, че по този начин ще се усъвършенства успеваемостта в битката против тероризма и ще бъдат установявани подозрителни лица”.

В тази връзка създателят на отчета Агустин Диас де Мара Гарсия сподели, че атентаторът на коледния базар в Берлин е съумял цели 15 пъти да минава границите на Европейски Съюз с подправени документи и под подправено име. Системата ще бъде централизирана и ще бъде обвързвана с единната система за визови данни на Европейски Съюз и с електронните бази данни на Европол. В случай на отвод за влизане в Шенгенската зона в паспорта на лицето ще бъде правена специфична отметка – кръст с неизличаващо се мастило върху печата на визата. Освен това на страницата в паспорта ще се прибавя и специфичен буквен код, обозначаващ повода за отвод. Данните за лица, които не са нарушавали разпоредбите, ще се пазят 3 години, а за нарушителите – пет. Аврамопулос сподели, че в случай че системата бъде утвърдена от Европейската комисия тя ще влезе в действие от 2020 година.

" Новата входно-изходна система форсира и улеснява процедурите за граничен надзор на жители от трети страни, редуцира се и се заменя ръчното щампосване на паспортите, ще се записва и информация за датата, часа и мястото на прекосяване на външните граници на Европейския съюз и ще се открива дали жители на трети страни са надвишили позволения престой и по този метод по-лесно ще се връщат незаконни мигранти ", изясни българският евродепутат Емил Радев, който поддържа новата система.

Той добавя, че посредством нея ще бъде основана оперативна съгласуемост с визовата осведомителна система, с цел да се избегне повтаряне на култивиране на персоналните данни. " За България това досие беше от приоритет и това е още една огромна крачка напред към Шенген. Първоначално страната ни не беше включена в географския обсег на тази система, само че след дълги борби тук, в Европейския парламент, успяхме да включим България и Румъния в единния калкулатор и в обсега на тази система " Вход - изход” и това е, несъмнено, още една крачка към Шенгенското пространство и пълноправния достъп на България към Шенген ", сподели още Радев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР