Депутатите от 48-ото Народно събрание приеха на второ четене промените

...
Депутатите от 48-ото Народно събрание приеха на второ четене промените
Коментари Харесай

Депутатите завършиха маратона Промяна на Изборния кодекс

Депутатите от 48-ото Народно заседание одобриха на второ четене измененията в законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Така след двудневен маратон - през вчерашния ден от повече от 18 часа - народните представители най-сетне одобриха измененията на Изборния кодекс, които плануват в огромните секции гласоподавателят да може по собствен избор да гласоподава - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласоподаване, като за печатане на бюлетина от машинното гласоподаване ще се употребява профилирана хартия с спомагателни отбрани.

Най-остри бяха разногласията точно към връщането на хартиената бюлетина.

Споровете " за " и " срещу " връщането на смесеното гласоподаване прераснаха в кавги, персонални нападки, овакантяване на пленарната зала от депутатите на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", апели за митинги и поръчката на Политическа партия, че в случай че хартиената бюлетина се върне, няма да предложат държавно управление на малцинството с втория мандат.

Депутатите направиха десетки дефинитивни гласувания. В залата беше отхвърлена концепцията на " Демократична България " за преброителни центрове.

Район " Чужбина " се резервира, само че остава, както и на предходните избори, да се взема решение разпределянето на мандатите. Остана въпреки всичко с 40 заявки да се разкрива изборна секция, а не както беше препоръчано - 100.

Кабините отпадат и се заменят с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини.

Запази се 15-членният състав на Централната изборна комисия, резервират се техническите носители, на които ще се записва резултатът от машинното гласоподаване.

Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

Освен това отпадна досегашната наредба протоколът от машинното гласоподаване да се ползва към протокола на СИК, както и данните от протокола от машинното гласоподаване да се прибавят към тези от протокола на секционната изборна комисия.

И още: Централната изборна комисия ще дава достъп до изходния код от машинното гласоподаване на партии и обединения, прескочили 4-процентната преграда на последните парламентарни избори, записаха дефинитивно депутатите с признатите ремонти в Изборния кодекс.

Достъпът до кода и останалата електронна документи няма да може да се дават 10 дни преди изборния ден.

Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предлагането на Движение за права и свободи да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, належащо за въвеждане на нов вид машини. Отделно Народното събрание отхвърли и предлагането на Движение за права и свободи за въвеждане на машини с оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР