Депутатите от 47-то Народно събрание разгледаха на първо гласуване в

...
Депутатите от 47-то Народно събрание разгледаха на първо гласуване в
Коментари Харесай

Депутатите спасиха закриването на 1000 тото пункта

Депутатите от 47-то Народно заседание разгледаха на първо гласоподаване в пленарна зала два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта - единият импортиран от Има Такъв Народ (Ива Митева, Любомир Каримански и Андрей Михайлов), а вторият - от петимата отцепници от Има Такъв Народ (Деян Петков, Иво Атанасов, Георги Георгиев, Светлин Стоянов и Николай Радулов).

И двете оферти предотвратяват закриването на 1000 пункта на тотото. В първата версия на отцепниците е заложено още лотарийните билети на Българския състезателен тотализатор да не се оферират единствено в пунктовете на тотото, само че и на другите позволени по закон места.

В проектозакона на Има Такъв Народ пък се предлага тотото да може да провежда игри със
залагания върху инцидентни събития и със залагания, свързани с познаване на факти; разширението на обсега на хазартните игри, проведени от Българския състезателен тотализатор, както и регламентирането на пунктове за залози посредством устройства за самообслужване.

Народните представители гласоподаваха за плана на самостоятелните депутати с 24 гласа " За ", " срещу " - 112 и " въздържали се " 52, а за законопроекта на Има Такъв Народ със 140 гласа " За ", 5 " срещу " и 47 " въздържали се ". Така законотворците одобриха законопроекта за изменение и допълнение на Закона за
хазарта на " ИТН ".

В подтекста на дебатите, Румен Гечев от Българска социалистическа партия съобщи, че е срещу
хазарта като цяло, само че в случай че той е позволен, то държавната компания би трябвало да е конкурентна на частните. Той обаче регистрира, че в този момент не е времето за такава смяна. Депутатът дефинира въпросната корекция на някогашния вицепремиер Валери Симеонов като " плодородна неточност ", проправяща път на частните компании и изтласкваща БСТ в ъгъла.

Направихте
казино на всеки ъгъл. Казината са повече от библиотеките, поликлиниките, хлебарниците и магазините за мляко, разкритикува Георги Свиленски ексуправляващите от ГЕРБ . Вие желаете в този момент да махнем талончетата и да вкараме децата в казината, продължи със заяждането ръководителят на парламентарната група на Българска социалистическа партия.

Венеция Ангова от Политическа партия заяви, че ще поддържат законопроектът на Има Такъв Народ, който е подсилен и от Министерството на финансите. По думите ѝ в този момент е значимо да се реши незабавният проблем - да не се позволява закриване на пунктове на тотото и респективно - на работни места. Тя твърди, че Народно събрание би трябвало да се занимава с по-важните закони по Плана за възобновяване и резистентност, а промяната в Закона за
хазарта да остане за по-късно. Ангова даде поръчка, че Политическа партия ще има реакции по предлагането на Има Такъв Народ сред двете четения.

Настимир Ананиев разгласи обаче, че би забранил рекламата на
хазарта по националните малките екрани за да не се предизвиква зависимостта.

ГЕРБ няма да поддържат законопроекта на самостоятелните народни представители, някогашни депутати от Има Такъв Народ . Бившият състезателен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Красен Кралев съобщи, че главната цел на БСТ е да обезпечава средства за финансиране на публичните политики на физическото образование и спорт. Кралев прикани депутатите да поддържат законопроекта на Закона за
хазарта на Има Такъв Народ, а друг на самостоятелните депутати.

Независимият народен представител и някогашен депутат от Има Такъв Народ Деян Петков съобщи, че би трябвало да се спасят закриването на 1000 пункта на тотото. Според него това е главното върху, което да се концентрират депутатите - тото пунктовете да продължат да работят, с цел да може работещите хора да хранят фамилиите си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР