Депутатите от 45-ото Народно събрание гласуваха оставката на министрите от

...
Депутатите от 45-ото Народно събрание гласуваха оставката на министрите от
Коментари Харесай

Народното събрание единодушно прие оставката на кабинета

Депутатите от 45-ото Народно заседание гласоподаваха оставката на министрите от кабинета " Борисов-3 ". Законотворците гласоподаваха подадената оставка с цялостно единогласие. Гръмки овации огласиха пленарната зала.

По време на дебатите за гласуването на оставката на кабинета Йордан Цонев от Движение за права и свободи съобщи, че когато разногласието почнал, бил доста впечатлен от думите на Александър Ненков, че задачата на точката от дневния ред е да унизи българския министър председател.
 Слави Трифонов: Всичко по реда си, ГЕРБ няма да получат време
Слави Трифонов: Всичко по реда си, ГЕРБ няма да получат време

Заканва се, че в този момент номерът на ГЕРБ няма да мине, тъй като Народно събрание е друго

" Понеже е денят на Конституцията, някак си се усещам длъжен по точката да приказвам малко за Конституцията. Не може български министър председател да бъде унизяван, като се вика в Народното събрание, когато би трябвало да се яви пред Народното събрание, когато би трябвало да даде доклад, когато би трябвало да подаде оставка пред Народното събрание. За всеки българин това би трябвало да е въпрос на чест ", разяснява Цонев.

По думите му това държание не било чест както за българския министър председател, по този начин и за министрите, а и за ГЕРБ като цяло . Конституцията повелява, че цялата власт произтича от народа, ние излъчваме изпълнителната власт и ние я направляваме. Властта в България би трябвало да се върне в българския парламент , настоя Цонев.

Той даде за образец отсъствието на премиера от пленарна зала за четиригодишното си ръководство и запита депутатите дали това държание на министър-председателя било обикновено . Йордан Цонев настоя парламентаризмът да бъде възобновен подобен, какъвто повелява Конституцията. Има институционална рецесия, която се показва в нарушената съгласуваност и надзор сред институциите, в нарушавания разговор сред институциите, а Конституцията повелява да има разговор, съгласуваност и съвместен надзор , настоя Цонев.
 Борисов събра министрите и излезе в отпуска
Борисов събра министрите и излезе в отпуска

Премиерът се захващал съществено да работи по подготовката на новото държавно управление

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че оставката не е просто фиктивен юридически акт, изгубен в спор . Това е логичен свършек на една нездравословна политика в последните години, уточни Нинова и добави, че това е една политика, разградила държавността и ни докарала до последните места в Европа .

Тя предизвести, че оставката е единствено пропукване на модела, само че следва още доста работа преди да бъде отхвърлен този модел от ръководството на страната . " Днес повече от всеки път се чака смяна. Ние в последните 4 години освен искахме смяна, само че я формулирахме в пет вота на съмнение. Времето потвърди, че сме били прави и всички ни причини се виждат ясно ", уточни Нинова.

Според нея някои виждат измененията посредством смяна в Конституцията, само че преди да се промени Основният закон, би трябвало да се промени настоящето .

Христо Иванов от " Демократична България " поздрави всички адвокати за деня на Конституцията . Днес е денят, в който не можем да не кажем, че има доста описания за рецесията на държавността и в действителност оставката не е просто фиктивен акт, а тя би трябвало да се трансформира във вододел - властта да се върне в институциите, настоя Иванов.

Удържането на републиката и на властта би трябвало да бъде обществена, а не бащиния - това е, което ние всички би трябвало да вършим . Това е огромната национална задача, безапелационен бе Христо Иванов.

Арман Бабикян от обединението " Изправи се! Мутри вън " настоя да се върви по дневния ред, а не да се слушат лекции на министри в оставка. За страната ни е по-голям проблем кои министри носят непрекъснато маска на Бойко Борисов, акцентира Бабикян. Той изиска още един път депутатите да вървят по дневния ред. А по тематиката за депутатите, правили си селфи в лечебните заведения, се закани, че ще направи галерия от тях в Народното събрание .

Председателят на Народното събрание Ива Митева му направи забележка и го увери, че се движат по дневния ред.

Според Бабикян оставката на " Борисов-3 " е трябвало да бъде подадена още предходната година, когато хората протестирали по десетките площади на градовете в България и чужбина . Той благодари на хората, които се борили за оставката на Борисов.

" Честита оставка най-сетне на мутрата ". Така депутатът от " ИТН " Тошко Йорданов разяснява сбито оставката на министрите от кабинета " Борисов-3 ".

Йорданов не отговори на въпрос на публицистите дали ще поддържат концепцията на ГЕРБ за мажоритарния избор. Той прикани публицистите умерено да прочетат какво е написал Слави Трифонов на Facebook страницата си с мотив, че медиите са задоволително умни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР