Депутатите окончателно приеха на второ четене да се въведе таван

...
Депутатите окончателно приеха на второ четене да се въведе таван
Коментари Харесай

От 1 юли влиза в сила таван на цените на онколекарствата, които плаща НЗОК

Депутатите дефинитивно одобриха на второ четене да се вкара таван на цените на онколекарствата, които заплаща Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Въпреки рецензиите опозицията поддържа законопроекта с главния претекст, че решението е в интерес на пациентите.

Целта на гласувания механизъм, по който НЗОК ще заплаща лекарства за онкологични болести, е да се предотврати източването на Касата.

Идеята е НЗОК да спести обществен запас от средствата, които заплаща за лекарства за лекуване на онкологични болести, показват вносителите от ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната-Демократична България “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според гласуваната смяна Касата ще заплаща най-ниската цена, реализирана от болничното заведение, не по-висока от междинната претеглена стойност. Ако лечебното заведение е постигнало цена, която е с повече от 20% по-висока от най-ниската цена, търговците на едро ще връщат тези пари на лечебните заведения.

Договорите сред Здравната каса и изпълнителите на здравна помощ, спомагателните съглашения към тях и документите, свързани със сключването, изменението и прекратяването им, може да се сформират както на хартия, по този начин и като електронен документ, и се подписват от страните с дипломиран електронен автограф. Те се изпращат посредством осведомителната система за несъмнено електронно връчване.

Депутатите одобриха в период до 1 април 2024 година министърът на опазването на здравето да сътвори разпоредба в сходство с условията на този закон. А от 1 юли 2024 година НЗОК да заплаща лекарствените артикули на стойност, равна на цената, избрана от признатия механизъм за пресмятане.

До 1 юли т.г. договорите, подписани до влизането в действие на този закон сред изпълнителите на болнична здравна помощ и притежателите на позволение за търговия на едро с лекарствени артикули, се привеждат от тях в сходство с условията на този закон.

От 1 юли 2024 година притежателите на позволение за търговия на едро с лекарствени артикули ще би трябвало да възвръщат разликата сред цената на медикаментите, заплатени от НЗОК и цената, на която лекарствените артикули са доставени на изпълнителите на болнична здравна помощ при изискванията и по реда на закона.

Според Андрей Чорбанов от „ ИТН “ с поправката се отваря рамка, в която може още веднъж напълно законно НЗОК да заплаща медикаменти на цени, които са повишени. Най-ниската цена е нормално реалистичната цена, на която може да се купи медикаментът, уточни той. По думите му едното решение е да има централизиран търг от страната. В допълнение, съгласно депутата, е по-добре да има повече от една здравни каси и всеки да може да избере с коя желае да работи. Колегата му Тошко Йорданов напомни, че българската Здравна каса сега е с шеф и заместник- шеф, които са си подали оставките, само че няма препоръчани нови. ГЕРБ и ПП-ДБ разиграха противен спектакъл за 8 милиарда лева, и си ги „ делкат “ щастливо, разяснява той.

Божидар Божанов от ПП-ДБ изясни, че задачата е да се изключат граничните случаи на цени. Може да се сметне какъв брой е общоприетото отклоняване, с цел да се изключат стойностите, които са доста високи, това ще бъде уредено в разпоредба, която ще бъде подложена на публично разискване, разясни той.

Според „ Възраждане “ е добре, че договорите ще могат да са на книжен или електронен вид, само че като цяло обаче тези промени няма да решат казуса с цените на медикаментите. Според Георги Георгиев, макар новата формула на пресмятане на стойностите, ще има още веднъж високи цени на медикаментите, ще има източване на Касата с нереално надути цени. По думите му решението е едно – НЗОК не би трябвало да субсидира частните лечебни заведения.

Георги Гьоков от „ Българска социалистическа партия за България “ също не чака признатите оферти да доведат до основна смяна в лекарствената политика. Това не е най-удачното решение, чакаме предложение, което съществено да взема решение проблемите и това да е за сметка на спекулантите и корумпираните фрагменти, изясни той. При онкомедикаментите разликите в цените доближават до 28 пъти, означи той. По думите му сериозен проблем е, че частните лечебни заведения са освободени от задължението за публични поръчки. Затова от Българска социалистическа партия ще предложат промени в Закона за публичните поръчки (ЗОП), тъй че и частните лечебни заведения да организират търгове. Според левицата лечебните заведения не би трябвало да бъдат търговски сдружения.

Васил Пандов от ПП-ДБ, един от вносителите на измененията, изясни, че това, което се предлага, е да няма повече от 25% разлика. Предвижда се с наредбата, която ще бъде препоръчана от Надзорния съвет на Касата и утвърдена от министъра на опазването на здравето, да се дефинират детайлите за среднопретеглената стойност, което няма да разреши отклонения от 10 до 25 пъти сред най-ниската и най-високата цена, уточни той. Приемайки този вид, целим да се обезпечи достъпът на пациентите и опция на лечебните заведения в задоволителен период да проведат публични поръчки и да съблюдават Закон за обществените поръчки. Ако в края на годината забележим, че този развой не работи, поемам ангажимент да внеса промени в закона, даде обещание Пандов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР