Депутатите одобриха днес поправки в Наказателния кодекс на първо четене,

...
Депутатите одобриха днес поправки в Наказателния кодекс на първо четене,
Коментари Харесай

Парламентът намали глобите за обида и клевета

Депутатите утвърдиха през днешния ден ремонти в Наказателния кодекс на първо четене, с които понижиха наказванията за санкция и клюка. Промените бяха предизвикани от редица неоправдателни решения против България в Европейския съд по правата на индивида, с които са били открити нарушавания на свободата на изложение на отзиви.
В претекстовете към законопроекта(link is external) са представени съответно каузи, заведени пред Европейския съд от български публицисти. У нас те са били наказани за клюка поради свои публикации, в които са отразили скандал с деца, признати в елитни гимназии в Бургас без изпит. Европейският съд е решил, че наложените на публицистите наказания са били непропорционални.

Сега засегнатост се санкционира с санкция от 1000 до 3000 лева, а клеветата – от 3000 до 7000 лева Със законовите промени минималните прагове отпадат. Също по този начин, понижат се глобите за засегнатост и клюка на длъжностно лице или представител на обществеността – долният предел за засегнатост пада от 3000 на 500 лева, а за клюка – от 5000 на 1000 лева
Парламентът гласоподава и друга група промени в кодекса(link is external), с които се утежняват наказванията за редица закононарушения по расистки или ксенофобски подбуди – похищение, опозоряване на набожен храм или надгробен монумент, и други Предвижда се наказателна отговорност и за обществено оправдаване или отказване на закононарушения, осъществено по метод, който може да подбуди към ненавист или принуждение против етнически, религиозни, расови и други групи.
По законопроектите се организира дълъг спор поради „ Възраждане “, която отхвърли и двата. Депутатът от партията Петър Петров непосредствено окачестви измененията по първия план като „ нелепост “, тъй като съгласно него се разрешава безнаказано да се наскърбяват служители на реда и други органи на властта. Съпартиецът му Цончо Ганев пък се оплака, че по този начин се дава независимост на „ медийната машина, която оплюва и обругава „ Възраждане “ “, и дори назова от трибуната името на съответен публицист. А лидерът на националистите Костадин Костадинов се впусна в дълги размисли за обидните названия към другите раси – изясни, че такива хора у нас са „ надменно малцинство и са всички до един имигранти “, а българите „ принадлежим към разнообразни клонове и подклонове на европеидната раса “. „ Иначе казано, няма по какъв начин да има такива закононарушения “, заключи Костадинов.

Надежда Йорданова – народен представител от Демократична България и някогашен правосъден министър, посочи, че българските данъкоплатци са принудени непрестанно да заплащат – до милион на година, тъй като страната ни не може да приложи съответно европейските стандарти за правата на индивида и главните свободи. Проектът, засягащ обидата и клеветата, не развързва ръцете на публицистите да клеветят обществените персони, а разрешава на съда да направи по-добра преценка при такива каузи, посочи Йорданова. А вторият план дава по-добри благоприятни условия за противопоставяне на закононарушения по расистки и ксенофобски подбуди.
Настоящият правосъден министър Крум Зарков също подсети за десетките неоправдателни каузи против България, освен това по силата на интернационалните конвенции, които ние сами сме утвърдили. „ Няма ненаказуемост. Такова нещо няма! Това, което променяме, е, че длъжностните лица нямат по-голяма отбрана от естествените лица “, изясни той поправките за обидата и клеветата. Зарков подсети, че политици и други властимащи употребяват досегашните текстове от Наказателния кодекс, с цел да нападат публицисти и по този начин да им затворят устата. „ Тази стъпка, която вършим, не е нищо повече от естественото развиване на нашата страна “, заключи Зарков.
 
Източник: " Сега "
 
09 Ное 20227409 Ное 20222209 Ное 202220809 Ное 202227409 Ное 202229109 Ное 2022483КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022134019 Окт 202272408 Ное 202215824 Sep 20222545
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР