Депутатите нямат аргументи, страх ги е да чуят гражданите, ще

...
Депутатите нямат аргументи, страх ги е да чуят гражданите, ще
Коментари Харесай

Незанимаващият се с политика Гешев: Депутатите нямат аргументи, страх ги е да чуят гражданите

" Депутатите нямат причини, боязън ги е да чуят жителите, ще отида самичък в Народното събрание ".

Това се споделя в изказване на основния прокурор Иван Гешев след среща във Велико Търново. Интересно е, че обвинител №1 най-често повтаря, че с политика не се занимава и нападаше през целия му мандат някогашния ръководител на Върховен касационен съд Лозан Панов - че практикувал " политическо говорене ".

Съобщава се, че Гешев е бил в болярския град по покана на кмета Даниел Панов (същият, който - въпреки и бидейки от ГЕРБ, през октомври 2021 година разбуни духовете, като одобри Делян Пеевски и други лица от върха на Движение за права и свободи предизборно б.р.).

Главният прокурор е водил говорителката си Сийка Милева и други, а лайтмотивът е както най-често от предходната пролет насам - множеството произшествия, ръстът на престъпността и други

Той акцентира значимостта на локалната власт, както и припомня скорошната си среща с Националното съдружие на общините (НСОРБ), на която се реши да се сътвори  работна група, която на експертно равнище да предлага решения за противодействието на престъпността.

" Ако ние не променим мисленето си, ще продължим да живеем по същия метод. И внуците ни ще живеят по същия метод “, споделил още основният прокурор.

" Някой би трябвало да чуе хората! Безобразие е най-малкото, което може да се каже за войната по пътищата. Проблемът в България е, че страната гони нарушителя, нарушителя, а не противоположното. Нарушавало се правото на благосъстоятелност, в случай че отнемеш автомобил на пийнал или дрогиран водач. А правото на живот? Кое е по-важно – правото на благосъстоятелност или правото на живот? “, разяснява още основният прокурор (по мотив на концепцията му да се лишават коли, даже когато не са благосъстоятелност на причинителя на закононарушението по превоза, б.р.)

Той е изразил подготвеност да продължи срещите си в Народното събрание, където ходеше по своя самодейност с конституирането на новия парламент, само че не се срещна с всички ПГ.

„ Вече си мисля, че ги е боязън, тъй като нямат съответни причини, никакви причини. След като се тормозят да ме поканят в Народното събрание, ще отида самичък с цялата парламентарна група, която желае да се види с мене. Аз не се тормозя, те за какво се тормозят. “

Гешев не е пропуснал да изтъкне е обичаната си тематика № 1 - закриването на спецпрокуратурата, което било " демонстративен разстрел ". Както Клуб Z е писал, институцията за годините на съществуването си няма нито една влезнала в действие присъда за корупция " по високите етажи4.

Ето и цялото известие:

Главният прокурор Иван Гешев за неналичието на законови промени по отношение на „ войната по пътищата “: Депутатите нямат причини, боязън ги е да чуят жителите, ще отида самичък в Народното събрание

„ Най-добре проблемите на жителите познава локалната власт и с цел да има успеваемост в битката с престъпността, би трябвало да има по-активен разговор с тях. Масовата продажба и приложимост на дрога, злополуките по улиците, проведената престъпност, която се връща, персонално мен ме тормози. И би трябвало да тормози всеки “. Тези акценти открои основният прокурор Иван Гешев при срещата си във вторник вечер с представители на локалната власт и жители от Велико Търново и района. В срещата, която бе по покана на кмета на града Даниел Панов и се организира в общината, от страна на прокуратурата участваха още – Сийка Милева, представител на основния прокурор, Таня Недкова, апелативен прокурор на Велико Търново, окръжният и районният прокурор - Христо Христов и Тихомир Шабов, както и Димитър Машов, шеф на ОД Министерство на вътрешните работи - Велико Търново.

„ Ние разбираме и се стараем да разберем проблемите на жителите и където можем да ги решим. Ние не сме страната, само че сме част от страната и разполагаме с избрани пълномощия по Конституция и можем да създадем доста “, сподели Иван Гешев във връзка самодейността, зародила след срещата сред управлението на Прокуратурата на Република България (ПРБ) и Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) на 11.11.2022 година, за основаването на работна група, която на експертно равнище да предлага решения, свързани с противодействието на престъпността по места. Иван Гешев изрази своята и на административните ръководители на прокуратурата подготвеност за провеждането и на други открити полемики с представители на локалната власт и жители в цялата страна. 

В началото на срещата основният прокурор изрази съболезнованията си към родителите и околните на 14-годишното момче от казанлъшкото с. Бузовград, което в края на предходната седмица стана жертва на следващия тежък пътен случай, породен от използвал алкохол и наркотични субстанции водач. „ Поредното дете – на 14 години, почина поради случай на пътя. Прокуратурата ще направи всичко допустимо, макар чувството за разпад на държавността, да има правдивост “, съобщи Гешев и прикани хората да поддържат интензивността на прокуратурата, с цел да се реализира търсената смяна към повече сигурност. „ Ако ние не променим мисленето си, ще продължим да живеем по същия метод. И внуците ни ще живеят по същия метод “, подчерта главният прокурор.

Иван Гешев посочи още, че поради починали деца във вторник едновременно в три обитаеми места в страната – гр. Шумен, с. Братаница и с. Бузовград, хората стачкуват, само че това наподобява не е задоволително, с цел да се ангажира вниманието на законодателната власт. „ Някой би трябвало да чуе хората! Безобразие е най-малкото, което може да се каже за войната по пътищата. Проблемът в България е, че страната гони нарушителя, нарушителя, а не противоположното. Нарушавало се правото на благосъстоятелност, в случай че отнемеш автомобил на пийнал или дрогиран водач. А правото на живот? Кое е по-важно – правото на благосъстоятелност или правото на живот? “, разяснява основният прокурор. Той напомни, че е повдигнал въпроса на срещи с четири от парламентарните групи в Народното събрание, само че все още действителни дейности не са подхванати. Иван Гешев изрази подготвеност още веднъж да се срещне с цялостните сформира на парламентарните групи, с цел да упорства за възстановяване на законодателството. 

„ Нали желаят правосъдна промяна, дай да кажем какви са проблемите, какви са им концепциите, дано жителите чуят. Ама ги е боязън, тъй като нямат причини. И всичко е, уповавам се не някакви персонални, корпоративни, партийни и всевъзможни други ползи, които не съответстват с ползите на българските жители “, уточни още Гешев. Във връзка с отхвърли на част от парламентарните групи да се срещнат с управлението на прокуратурата, основният прокурор разяснява: „ Вече си мисля, че ги е боязън, тъй като нямат съответни причини, никакви причини. След като се тормозят да ме поканят в Народното събрание, ще отида самичък с цялата парламентарна група, която желае да се види с мене. Аз не се тормозя, те за какво се тормозят. “

В рамките на срещата Гешев отговори и на редица въпроси, свързани с пълномощията на прокуратурата по надзор на законосъобразността на актовете на общинските препоръки, както и за последствията от закриването на органите на профилираното правораздаване. 

„ От закриването на Специализираната прокуратура и съд пострада страната. Това бе демонстративен разстрел на едни работещи институции. Не споделям, че нямаха проблеми, всяка институция, където са съсредоточени най-големите ползи за битка с проведената престъпност и корупцията, е обикновено да има и проблеми. Но профилираното правораздаване бе най-работещото “, подчерта Гешев и даде съответен образец, съгласно който от началото на годината в страната са разкрити едвам 2-3 групи, занимаващи се с разпространяване на опиати, до момента в който по време на дейната работа на спецпрокуратурата, разкриваемостта е била по 3-4 групи на месец, а от време на време и повече. 

В качеството си на хазаин на срещата, кметът на гр. Велико Търново Даниел Панов изрази признателност за готовността на основния прокурор за директен разговор с локалната власт и от своя страна прикани за увеличение на полицейските чиновници в общините, както и за промени в законодателството, които да дадат нужните пълномощия на локалната власт за бързо решение на въпроси, свързани със сигурността на жителите.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР